Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om ålar i kulturen?

Patrik Svenssons debutbok ”Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” har blivit en storsuccé och ska översättas till 33 språk. Det är inte första gången ålen är symbol i böcker, film eller musik. Känner du igen de här exemplen?

DN Text

1 av 9

1. Det finns en oförglömlig ålfiskescen i filmen ”Blecktrumman”, byggd på Günter Grass roman. Vilket bete används där för att fånga ålen?

Nästa fråga

2 av 9

2. Vilket svenskt band har gjort en låt om ål?

Nästa fråga

3 av 9

3. Rugbylaget Parramatta Eels härstammar från ett område som i 60 000 år varit känt av lokalbefolkningen som ”platsen där ålen avlar sig”. Vilket land kommer idrottsklubben från?

Nästa fråga

4 av 9

4. Indierockbandet Eels har funnits sedan 1995 och spelar i Stockholm i höst. Frontmannen har ett mycket koncist smeknamn. Vilket?

Nästa fråga

5 av 9

5. Vem skrev denna limerick: ”Det bodde en flicka i Gränna/ Som sin stjärtmuskel så kunde spänna/ Att hon i detta hål/ Kunde strypa en ål/ Ja, till och med vässa en penna.”

Nästa fråga

6 av 9

6. Hur dyker ålen upp i den franske författaren Boris Vians roman ”Dagarnas skum”?

Nästa fråga

7 av 9

7. Vilken av dessa filmhjältar tar död på en skurk med hjälp av elektriska ålar?

Nästa fråga

8 av 9

8. Den japanska filmen ”Ålen” fick 1997 Guldpalmen på Cannesfestivalen. Den handlar om en man och en ål som blir vänner. Var uppstår deras vänskap?

Nästa fråga

9 av 9

9. I en spännande historia i en känd svensk roman hamnar en viss Vricklund i våldsam kamp med den fruktansvärda hornålen. Vilken är titeln?

Du har svarat på 0 av 9 frågor