Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Vad vet du om ålar i kulturen?

Patrik Svenssons debutbok ”Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” har blivit en storsuccé och ska översättas till 33 språk. Det är inte första gången ålen är symbol i böcker, film eller musik. Känner du igen de här exemplen?

DN Text

1 av 9

1. Det finns en oförglömlig ålfiskescen i filmen ”Blecktrumman”, byggd på Günter Grass roman. Vilket bete används där för att fånga ålen?

Nästa fråga

2 av 9

2. Vilket svenskt band har gjort en låt om ål?

Nästa fråga

3 av 9

3. Rugbylaget Parramatta Eels härstammar från ett område som i 60 000 år varit känt av lokalbefolkningen som ”platsen där ålen avlar sig”. Vilket land kommer idrottsklubben från?

Nästa fråga

4 av 9

4. Indierockbandet Eels har funnits sedan 1995 och spelar i Stockholm i höst. Frontmannen har ett mycket koncist smeknamn. Vilket?

Nästa fråga

5 av 9

5. Vem skrev denna limerick: ”Det bodde en flicka i Gränna/ Som sin stjärtmuskel så kunde spänna/ Att hon i detta hål/ Kunde strypa en ål/ Ja, till och med vässa en penna.”

Nästa fråga

6 av 9

6. Hur dyker ålen upp i den franske författaren Boris Vians roman ”Dagarnas skum”?

Nästa fråga

7 av 9

7. Vilken av dessa filmhjältar tar död på en skurk med hjälp av elektriska ålar?

Nästa fråga

8 av 9

8. Den japanska filmen ”Ålen” fick 1997 Guldpalmen på Cannesfestivalen. Den handlar om en man och en ål som blir vänner. Var uppstår deras vänskap?

Nästa fråga

9 av 9

9. I en spännande historia i en känd svensk roman hamnar en viss Vricklund i våldsam kamp med den fruktansvärda hornålen. Vilken är titeln?

Du har svarat på 0 av 9 frågor