Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om Almedalsveckan?

Skandaler, avhopp, uppeldade pengar och lite Hitler. Almedalsveckan har bjudit på många rubriker genom åren. Hur mycket minns du? Testa dig själv här – tio av tio rätt ger evig ära.

1 av 10

Partiledaren. Olof Palme inledde som bekant Almedalstraditionen med ett tal på ett lastbilsflak sommaren 1968. Först 1975 fick han sällskap av en annan partiledare. Vem?

Nästa fråga

2 av 10

Blåsvädret. 2003 hamnade Maud Olofsson i blåsväder efter att ha fört in Adolf Hitler i EMU-debatten. Vad menade Centerledaren att führern haft för sig?

Nästa fråga

3 av 10

Partiet. 2005 lanserades ett helt nytt parti i Almedalen, med skådespelerskan Kim Anderzon som frontfigur. Det visade sig dock vara en bluff. Vad hette ”partiet”?

Nästa fråga

4 av 10

Partiledaren. Stefan Löfven åker inte till Visby i år. 2002 åkte en annan partiledare till Almedalsveckan – men avstod märkligt nog från att hålla tal. Vem var det?

Nästa fråga

5 av 10

Orten. 2012 var Annie Lööf mindre hipp än i dag, och blev samfällt hånad när hon i sitt tal bjöd in alliansledarna till sitt föräldrahem för en ”nystart”. Vart exakt bjöd hon dem?

Nästa fråga

6 av 10

Pengarna. Bland alla pr-kupper i Visby har Gudrun Schymans från 2010 en särställning. Fi-ledaren eldade kontanter på en grill – hur mycket pengar var det som gick upp i rök?

Nästa fråga

7 av 10

Ministern. Valåret 2010 blev Almedalsveckan ovanligt dramatisk, när en minister plötsligt avgick efter att ha konfronterats av en tidning om ett misstänkt brott. Vem var det?

Nästa fråga

8 av 10

Skatten. Vissa, bland andra Göran Persson, menar att valet 2006 i praktiken avgjordes när den borgerliga alliansen i Almedalen meddelade att de tänkte avskaffa en skatt. Vilken?

Nästa fråga

9 av 10

Dikten. 2013 var Gustav Fridolin fortfarande en populär politiker, och trivdes utmärkt på scen under Miljöpartiets festivalaktiga dag. Bland annat läste han en dikt. Vilken?

Nästa fråga

10 av 10

Scenen. 2011 gjorde Håkan Juholt sitt första och sista Almedalstal. På ett hittills unikt sätt, dessutom. Vad var originellt med själva scenen?

Du har svarat på 0 av 10 frågor