Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om Dracula på film?

I helgen är det Netflix-premiär för ännu en version av den ofta filmade historien om Dracula. Danske Claes Bang spelar huvudrollen i en ny serie skapad av britterna bakom ”Sherlock”. Vad kan du om den mytiska blodsugande greven från Transsylvanien på film?

Stum skräckklassiker.

1 av 8

Fråga 1: Stumfilmsmästaren F W Murnau skapade 1922 den första adaptionen av Bram Stokers viktorianska skräckroman ”Dracula”. Vad var filmens originaltitel?

Nästa fråga
”Dracula” från 1931

2 av 8

Fråga 2: ”Mysteriet Dracula” från 1931 med den karismatiska Bela Lugosi i huvudrollen anses av många vara den optimala filmen om den odöda slottsherren. Vem regisserade mästerverket?

Nästa fråga
Christopher Lee som Dracula

3 av 8

Fråga 3: Britten Christopher Lee är en av de skådespelare som mest flitigt gestaltat Dracula. Bland annat i ”I Draculas klor” från 1958. Hur många gånger har han spelat rollen som den ikoniska blodsugaren?

Nästa fråga
”Nosferatu - nattens vampyr”

4 av 8

Fråga 4: Vilken känd fransk aktris spelar Lucy Harker i Werner Herzogs sjuttiotalsklassiker ”Nosferatu - nattens vampyr” med Klaus Kinski i titelrollen?

Nästa fråga
Leslie Nielsen i Dracula-parodi.

5 av 8

Fråga 5: Parodikungen Mel Brooks har förstås satt tänderna i Dracula-genren. Vad heter hans film på svenska, som kom 1995.

Nästa fråga
”Dracula” 1992

6 av 8

Fråga 6: Francis Ford Coppolas smink- och perukfest ”Dracula” från 1992 gestaltar den mytiska huvudpersonen från rumänskt monster till metrosexuell dandy i London. Vilken stjärnkvartett spelar huvudrollerna i filmen?

Nästa fråga
”Shadow of a vampire”.

7 av 8

Fråga 7: Metafiktiva ”Shadow of a vampire” handlar om inspelningen av Murnaus stumfilmklassiker där John Malkovich spelar regissören. Den skådespelare som gestaltade Max Schreck Golden Globe-nominerades. Vem?

Nästa fråga
”Dracula 3D”

8 av 8

Fråga 8: Dracula var en sällsynt gäst under 00-talet, så när som på en experimentell och utskälld 3D-version från 2012. Vilken kultregissör låg bakom projektet?

Du har svarat på 0 av 8 frågor