Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om fenomenet Abba?

Den svenska popkvartetten har sålt flera hundra miljoner album och blivit ett populärkulturellt fenomen. I sommar hörs deras musik i filmen ”Mamma Mia! Here we go again". Hur mycket kan du om Abba?

1 av 10

Waterloo Abba fick sitt genombrott med ”Waterloo” och Eurovisionvinsten 1974. Låten hade en framträdande roll i filmen “The martian” från 2015, som handlade om en strandsatt astronaut. Vem spelade huvudrollen?

Nästa fråga

2 av 10

Filmmusik Enligt filmdatabasen IMDB har Anderssons och Ulvaeus kompositioner använts i över 300 filmer och tv-serier. Bland annat ingår “Money, money, money” i den romantiska farsen ”Svart katt, vit katt” från 1998. Vilken serbisk regissör ligger bakom filmen?

Nästa fråga

3 av 10

A-Teens 1998 bildades gruppen Abba Teens, som efter invändningar från originalmedlemmarna bytte namn till A-Teens. Debutsingeln ”Mamma Mia” blev listetta i flera länder. Vilken sångerska och programledare ingick i gruppen?

Nästa fråga
Prince Edward Theatre i London skyltar med ABBA-musikalen Mamma Mia 1999.

4 av 10

Musikal 1999 hade musikalen ”Mamma Mia!” baserad på Abbas låtskatt urpremiär i London. Sedan dess har den spelats i över 50 länder och på 22 språk. Men vilket av följande språk har den inte översatts till?

Nästa fråga
Björn Ulvaeus och Benny Andersson

5 av 10

Vem spelade Ulvaeus? Filmversionen av musikalen hade premiär 2008, med Meryl Streep i huvudrollen. Både Benny Andersson och Björn Ulvaeus passerade revy i filmen. Andersson var pianist på en båt, men vem spelade Ulvaeus?

Nästa fråga
Abba 1977.

6 av 10

Regissör “Mamma Mia!”-filmerna är inte första gången Abba-medlemmar synts på vita duken. Redan 1977 hade semidokumentären “Abba – The movie” premiär. I filmen följer vi med gruppen på deras turné till Australien. Vem regisserade filmen?

Nästa fråga

7 av 10

Film Gruppens popularitet i just Australien har också gett upphov till filmen “Muriels bröllop” från 1994, där huvudperson drömmer om att gifta sig till tonerna av Abbas musik. Vilken skådespelare återfinns i rollen som Muriel?

Nästa fråga

8 av 10

Spel 2011 släpptes spelet “Abba: You can dance” till Nintendo Wii, med 25 låtar och tillhörande danssteg, bland annat "Voulez-Vous". Albumet med samma namn var det första Abba spelade in i sin egen musikstudio. Vad hette studion?

Nästa fråga

9 av 10

Abba-museet 2013 invigdes Abba-museet på Djurgården i Stockholm. I våras öppnade en utställning som handlar om vad som hände efter gruppens splittring 1982. Anni-Frid Lyngstad gjorde 1987 till exempel låten ”Så länge vi har varann” ihop med en svensk popduo. Vilken då?

Nästa fråga
Hela Abba, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Benny Andersson på scen när det var galapremiäre av Mamma Mia The Party 2016.

10 av 10

Omslag Efter 35 års avbrott aviserade Abba våren 2018 att de skulle spela in två nya låtar. Då hade det gått 45 år sedan kvartettens debutalbum ”Ring ring”. Skivan släpptes dock inte under namnet Abba. Vad stod det på omslaget?

Du har svarat på 0 av 10 frågor