Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om Jim Jarmusch?

Årets Cannes-festival öppnade med zombiekomedin ”The dead don’t die” med Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chlöe Sevigny och Iggy Pop. Det var nionde gången som stamgästen Jim Jarmusch tävlade om Guldpalmen i långfilmsklassen. Här är nio frågor om den amerikanske regissörens filmer.

DN Text

1 av 9

Sällsamt i svart-vitt. Jim Jarmusch långfilmsdebuterade med ”Permanent vacation” 1980. Fyra år senare var han i Cannes för första gången - från vilken film som vann är ovanstående bild hämtad?

Nästa fråga
”Down by law”

2 av 9

Musikern. Vad heter musikern som spelade mot John Lurie och Roberto Benigni i Jarmuschs första guldpalmskandidat ”Down by law” (1986)?

Nästa fråga
Bill Murray och Sharon Stone i ”Broken flowers”

3 av 9

Misstänkt rattfylla. Bill Murray har en av de ledande rollerna i ”The dead don't die”. 2005 spelade han i Jarmuschs Guldpalmskandidat ”Broken flowers” mot Sharon Stone. Två år senare greps Hollywoodstjärnan i centrala Stockholm – misstänkt för att ha kört berusad. Vilken typ av fordon använde Murray?

Nästa fråga
”Ghost dog – samurajens väg”

4 av 9

Japaninfluerad spökhund. På bilden instruerar Jim Jarmusch sin huvudrollsinnehavare i ”Ghost dog – samurajens väg”. Vad heter han?

Nästa fråga
”Only lovers left alive”

5 av 9

Udda kärlekspar. Vilken sorts väsen är Tilda Swintons och Tom Hiddlestons rollfigurer i ”Only lovers left alive” som tävlade i Cannes 2013?

Nästa fråga
”Dead man”

6 av 9

Ur död synvinkel. Poetiska ”Dead man” från 1995 har klassats som ”acid-västern” och är Jim Jarmuschs försök att göra en omtolkning av den legendariska amerikanska filmgenren – sedd ur en död mans synvinkel. Vem spelar huvudrollen?

Nästa fråga

7 av 9

Andra guldpalmskandidaten. Vad heter Jarmuschfilmen på bilden som tävlade om Guldpalmen och vann pris för ”bästa konstnärliga insats”?

Nästa fråga
Adam Driver och Golshifteh Farahani i ”Paterson”

8 av 9

Körglad Hollywoodstjärna. Adam Driver spelar polis i nya ”The dead don't die”. För tre år sedan spelade han filosofisk busschaufför i Jarmuschs komedi ”Paterson” (2016). I vilken av nedanstående filmer eller tv-serier har Driver INTE spelat?

Nästa fråga

9 av 9

Guldpalmsvinnare. Vad heter den hyllade episodfilmen med bland andra Alfred Molina och Steve Coogan som utspelar sig på ett och samma ställe? Den 12 minuter långa kortversionen med Iggy Pop och Tom Waits vann en Guldpalm för bästa kortfilm i Cannes 1993.

Du har svarat på 0 av 9 frågor