Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om Nobelpriset på film?

Nästa vecka är det svensk premiär för Björn Runges ”The wife” med Glenn Close och Jonathan Pryce, som utspelar sig med Nobelpriset som fond. Vad kan du om Nobelpriset på film och i tv? 

DN Text

1 av 10

Mat Den sexfaldigt Oscarsnominerade Glenn Close spelar huvudrollen i Björn Runges ”The wife”. Hollywoodstjärnan gav upphov till begreppet ”kaninkokerska”. I vilken film?

Nästa fråga

2 av 10

Agenter Vilken är den engelska originaltiteln på kriminaldramat ”Jagad av agenter” från 1963 med Paul Newman och Diane Baker som utspelar sig under Nobelhögtidligheterna?

Nästa fråga

3 av 10

Matematik Vad heter filmen där Russell Crowe spelar mattesnillet John Forbes Nash Jr, som vinner Nobelpriset sent i livet?

Nästa fråga

4 av 10

Liza Marklund I ”Nobels testamente” blir Malin Crepins reporterfigur vittne till ett mord och mordförsök på mitt under Nobelbanketten i Stadshuset. Vad heter hennes rollfigur från Liza Marklunds böcker?

Nästa fråga

5 av 10

Tv-spelsfilm I ”Lara Croft: Tomb Raider – the cradle of life” (2003) spelar Ciarán Hinds en Nobelpristagare som skolat om sig till eko-terrorist. Vem spelade titelrollen?

Nästa fråga

6 av 10

Bond Nobelpriset nämns av skurken i två Bond-filmer, ”Åskbollen” (1965) och ”Tomorrow never dies” (1997). Vad heter den kattälskande skurken som spelas av Adolfo Celi?

Nästa fråga

7 av 10

Selma Lagerlöf Andra avsnittet av SVT-serien ”Selma” från 2008 handlade om när Selma Lagerlöf tar emot Nobelpriset i litteratur 1909. Vem spelade den värmländska författarinnan?

Nästa fråga

8 av 10

Galna vetenskapsmän I ”Flugan” (1986) spelar Jeff Goldblum en sjukligt ambitiös vetenskapsman som fäller repliken: ”Jag håller på att bli en 85 kilos fluga. Något som aldrig tidigare funnits. Jag håller på att bli ... Brundleflugan! Är inte det värt ett Nobelpris eller två?”. Vem har regisserat filmen?

Nästa fråga

9 av 10

Alfred Nobel Vem regisserade filmen ”Alfred” med Sven Wollter i rollen som Alfred Nobel?

Nästa fråga

10 av 10

Kemi I Randall Millers ”Nobel son” (2007) tilldelas Alan Rickmans rollfigur Nobelpriset i kemi – samma kväll krävs han på en stor lösensumma efter det att hans son har kidnappats. I vilken film har Alan Rickman inte spelat?

Du har svarat på 0 av 10 frågor