Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om Pedro Almodóvars filmer?

Pedro Almodóvar gästar Cannes med nya, delvis självbiografiska ”Dolor y gloria” (”Pain and glory”). Vad kan du om den snart 70-åriga spanska regissören?

DN Text
Pedro Almodovar poserar med sin Oscar för bästa manus - tillsammans med prisutdelarna Antonio Banderas och Penelope Cruz.

1 av 10

Fråga 1: För vilken film belönades Almodóvar med en Oscar för bästa utländska film (2000)?

Nästa fråga
Don Quijote och Sancho Panza

2 av 10

Fråga 2: Pedro Almodóvar är från samma län som Cervantes ”snillrika” riddare Don Quijote. Vilket?

Nästa fråga

3 av 10

Fråga 3: ”Dolor y gloria” är den sjätte filmen som Almodóvar har haft med i Guldpalmstävlingen. Han har tidigare vunnit pris för bästa regi – för vilken film?

Nästa fråga
Penélope Cruz

4 av 10

Fråga 4: Penélope Cruz vann en Oscar för rollen i denna Almodóvar-film. Vilken?

Nästa fråga

5 av 10

Fråga 5: Vilken är den engelska titeln på Almodóvar-filmen som baseras på Thierry Jonquets roman ”Tarantula” där Antonio Banderas spelar en plågad plastikkirurg som uppfinner syntetisk hud?

Nästa fråga

6 av 10

Fråga 6: Vilken av följande spanskspråkiga aktriser har Almodóvar aldrig jobbat med?

Nästa fråga

7 av 10

Fråga 7: Almodóvar har räknats som den mest inflytelserika spanska regissören sedan Luis Bunuel. Vilken av följande filmer har Bunuel inte regisserat?

Nästa fråga

8 av 10

Fråga 8: Pedro Almodóvar bäddade för Antonio Banderas Hollywoodkarriär genom att rollsätta honom i 80-talsfilmer som ”Passionens labyrint”, ”Begärets lag” och ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott”. Vilken Hollywoodstjärna var Banderas tidigare gift med?

Nästa fråga
Bröderna Almodóvar på filmfestivalen i Cannes 2019.

9 av 10

Fråga 9: Pedro Almodóvar har en storebror som har producerat lillebrors filmer sedan 1986. De driver också filmbolaget El Deseo tillsammans. Vad heter brodern?

Nästa fråga
Pernilla August och Samuel Fröler i ”Den goda viljan”.

10 av 10

Fråga 10: Pedro Almodóvar var ordförande för Guldpalmsjuryn i Cannes 1992 då ”Den goda viljan” vann Guldpalmen. Vem regisserade dramat om Ingmar Bergmans föräldrar?

Du har svarat på 0 av 10 frågor