Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om universalgeniet Leonardo da Vinci?

Den 2 maj 2019 är det precis 500 år sedan den italienska uppfinnaren, arkitekten, matematikern och konstnären Leonardo da Vinci dog i Amboise i Frankrike. Vad vet du om den människa som oftare än någon annan kallats universalgeni?

DN Text

1 av 12

Fråga 1 Leonardo föddes 1452 i Vinci strax utanför Florens. I vilken italiensk region ligger födelseplatsen?

Nästa fråga

2 av 12

Fråga 2: Muralmålningen ”Nattvarden”, som finns i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano, visade redan under Leonardos livstid upp tecken på förfall. Bland annat beroende på att den inte är målad på våt puts – al fresco – utan på torr. Vad kallas det?

Nästa fråga

3 av 12

Fråga 3: I hård konkurrens är Leonardos mest kända målning ”Mona Lisa” – men vad kallas verket i konstnärens hemland, Italien?

Nästa fråga

4 av 12

Fråga 4: I vilken konstnärlig period är det rimligt att placera in Leonardo?

Nästa fråga

5 av 12

Fråga 5: En annan av Leonardos berömda målningar är den länge omdiskuterade ”Damen med hermelinen” som hänger i Krakow i Polen. Vad är en hermelin?

Nästa fråga

6 av 12

Fråga 6: På vilket museum hänger ”Mona Lisa”?

Nästa fråga

7 av 12

Fråga 7: Leonardo da Vinci kallades både universalgeni och renässansmänniska eftersom han var begåvad inom så många områden. Vilken av följande konstruktioner försökte han inte uppfinna?

Nästa fråga

8 av 12

Fråga 8: På samma museum som ”Mona Lisa” hänger finns också Leonardos version av det vanliga konstmotivet ”Anna själv tredje”. Vad föreställer en målning som kallas så?

Nästa fråga

9 av 12

Fråga 9: En av Leonardos mest kända målningar föreställer en naken mansfigur med kroppen lagd i två positioner ovanpå varandra - ett typexempel på förenandet av konst och vetenskap under renässansen. Vad kallas målningen?

Nästa fråga

10 av 12

Fråga 10 Till vilken konstnär och guldsmed var Leonardo da Vinci lärjunge?

Nästa fråga

11 av 12

Fråga 11: Ett av Leonardo da Vincis kända konstverk är ett porträtt av en äldre, skäggig och långhårig konstnär. Vilken?

Nästa fråga

12 av 12

Fråga 12: I sina hemliga anteckningsböcker gjorde han vetenskapliga iakttagelser om bland annat proportionslära, perspektiv, optik, anatomi, geologi och en rad olika uppfinningar. Vad kännetecknar anteckningsböckernas skrift?

Du har svarat på 0 av 12 frågor