Hoppa till innehållet

Vad vet du om väder och kultur?

Ända sedan de gamla grekerna har kulturella uttryck präglats av nederbörd, vind, värme och kyla. DN.se prövar dina kunskaper i gränslandet mellan väder och kultur.

1 av 15

Hollywoodrullen 1996 kom en katastroffilm med Helen Hunt och Bill Paxton. DN:s kritiker Jane Magnusson kallade den för ”ett skamligt meteorologfrieri vars väderporträttering var lika banbrytande som dess popularitet var förbryllande”. Vad heter filmen?

Nästa fråga

2 av 15

Regissören På Stockholms stadsteater har ”Paraplyerna i Cherbourg” spelats. Ursprungligen är det en musikalfilm från 1964 med Catherine Deneuve i huvudrollen. Vad hette regissören?

Nästa fråga

3 av 15

Landet På tal om paraplyer hade artisten Rihanna en monsterhit med sin låt ”Umbrella”. Rihanna bor i USA, men är född och uppvuxen i Västindien. I vilket land?

Nästa fråga

4 av 15

Rollfiguren Shakespeares ”Stormen” har filmatiserats ett antal gånger i olika tappningar. I fjol kom en med Helen Mirren i huvudrollen som i originalet är en man. Vad heter han?

Nästa fråga

5 av 15

Låten ”You don’t need a weatherman to know which way the wind blows” sjunger 70-årsjubilerande Bob Dylan. I vilken låt?

Nästa fråga

6 av 15

Filmen 2 Prince har spelat in ett antal filmer. I en av dem sjunger han den vemodiga ”Sometimes it snows in April”. Från vilken film är den?

Nästa fråga

7 av 15

Decenniet Ang Lees “The ice storm” blev mycket framgångsrik bland både kritiker och publik. Filmen berättar en tragisk historia i den övre medelklassens New York-förorter och spelades in på 1990-talet, men när utspelar sig filmen?

Nästa fråga

8 av 15

Ön I många böcker låter författarna vädrets makter spela en central roll i berättandet. I Johan Theorins ”Nattfåk” (2008) drar exempelvis ett oväder in över den ö som gett namn åt den planerade kvartett böcker som ”Nattfåk” ingår. Vilken är ön?

Nästa fråga

9 av 15

Metaforen Nederbörd är också en religiös favoritmetafor. Enligt Bibeln ”lät Herren ett regn falla över Sodom och Gomorra”. Av vad bestod regnet?

Nästa fråga

10 av 15

Visan I Astrid Lindgrens sångskatt finns flera väderreferenser. I en populär visa sjunger Pippi Långstrump att sommaren är skön, men vems är sommaren enligt visans titel?

Nästa fråga

11 av 15

Instrumentet Antonio Vivaldi komponerade ”Le quattro stagioni”, ”De fyra årstiderna”, på 1720-talet. Konsertserien består av fyra delar med tre satser och är skriven för det instrument som Vivaldi själv var mästare på. Vilket är instrumentet?

Nästa fråga

12 av 15

Kompositören ”Våroffer” heter Vaslav Nijinskys balett som väckte uppmärksamhet vid premiären 1913. Den dramatiska musiken har även använts i bland annat Walt Disney’s ”Fantasia” (1940) och Martin Scorseses ”Bringing out the dead" (1999). Vad heter kompositören?

Nästa fråga

13 av 15

Rapparen ”Efter regn kommer solsken”, ”Den som sår vind skördar storm”, ”Lysa med sin frånvaro”, ”Hamna i blåsväder”, ”Frågorna haglade”, Det som göms i snö”… Väder har inspirerat till många uttryck. Vilken artist står bakom hitten ”Vinden har vänt” (1998)?

Nästa fråga

14 av 15

Filmen 3 I en film från 1995 med Brad Pitt regnar det i alla utomhusscener utom i dem från den sista dagen. Vad heter filmen?

Nästa fråga

15 av 15

Hustrun I ”Odysséen” får Odysseus en säck med alla vindar i av vindguden Aiolos. Säcken öppnas senare och fartyget driver tillbaka till Aiolos. Flera sådana äventyr bidrog till att Odysseus irrade tio år innan han kom hem till sin lojala hustru som hette...?

Du har svarat på 0 av 15 frågor