Hoppa till innehållet

Vem har sagt vad? Alexander Bard eller filosofen Epiktetos?

Ett upprop med 15.000 namnunderskrifter krävde inför kvällens ”Talang” att TV4 bryter samarbetet med Alexander Bard, som gärna beskriver sig själv som en filosof. Kan du särskilja den mångsysslande mansaktivisten från den grekisk-romerske stoikern Epiktetos?

Fotnot: Vissa av Alexander Bards citat är hämtade ur boken ”Synteism: att skapa gud i internetåldern”, som han skrivit tillsammans med Jan Söderqvist. Citaten av Epiktetos kommer från boken ”Handbok i livets konst”, översatt av Anders Håkansson.

1 av 8

Citat 1 ”Kom ihåg att det inte är den som förolämpar eller slår dig som kränker dig utan din egen åsikt att det han gör är kränkande. Om någon alltså förargar dig, ska du veta att det är din mening om honom som retar dig.”

Nästa fråga

2 av 8

Citat 2 ”Det är samhället som lurar i er att ni ska konkurrera med varandra, framför allt om kvinnors gunst. Ni är födda för att samarbeta och tricket är att inte jämföra dig och känna avundsjuka utan beundra de kvaliteter du saknar. ”

Nästa fråga

3 av 8

Citat 3 ”Det är ett tecken på bristande insikt att anklaga andra för sina lidanden; den som börjar komma till insikt anklagar ingen annan än sig själv; och den insiktsfulle anklagar varken sig själv eller andra.”

Nästa fråga

4 av 8

Citat 4 ”Att ideligen gå på teaterföreställningar är onödigt.”

Nästa fråga

5 av 8

Citat 5 ”Finns konsten? De flesta ifrågasätter inte att en mängd olika och fysiskt påtagliga föremål som utger sig för att vara konst faktiskt finns, men däremot är det många som energiskt förnekar den konstnärliga upplevelse som somliga andra vittnar om mer eller mindre mångordigt och vältaligt.”

Nästa fråga

6 av 8

Citat 6 ”Om du tänker ägna dig åt filosofin, var då beredd på att du blir utskrattad och hånad av folk i allmänhet och får höra: ’Vad nu då, har vi plötsligt fått en filosof i stan?’ och: ’Vilken högfärdsblåsa!’”

Nästa fråga

7 av 8

Citat 7 ”Antingen drömmer du och blir bitter för att du tror att dina drömmar inte kommer hända, eller så låser drömmen dig vid vad som du hoppas ska hända.”

Nästa fråga

8 av 8

Citat 8 ”Det är ett tecken på inskränkthet om man uteslutande är upptagen med sin kropp och bara tänker på att få gymnastisera flitigt, äta mycket, dricka mycket, förrätta sina naturbehov och tillfredsställa sin könsdrift. Allt sådant bör naturligtvis behandlas som bisaker; hela din omsorg ska du ägna åt din karaktär.”

Du har svarat på 0 av 8 frågor