Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Frågor om språket – Hokus pokus och e-legitimation

Hoc est corpus filioque!
Hoc est corpus filioque! Foto: Alamy

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla: sprakfragor@sprakradet.se

Nattvarden gav oss hokus pokus

Hokus pokus filiokus är en trollformel som lär härstamma från 1600-talet. Stämmer det att uttrycket har en koppling till den tidiga kristendomen?

Maria

Svar: Ja, enligt ”Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien” är ordet hokuspokus troligen en förvrängning av den katolska nattvardsformelns hoc est corpus, ’detta är min lekamen’. Uttrycket är enligt samma ordbok känt i svenskan sedan 1600-talet. Tillägget filiokus i trollformeln tros vara en förvrängning av filioque, latin för ’och av sonen’, som är en del av trosbekännelsen.

Ingrid Olsson

 

E-legitimation är samlingsnamn

Vilket ord brukar användas när myndigheter och bolag skriver om att logga in på e-tjänster? Ska man använda e-legitimation, bank-id, mobilt bank-id eller något annat? Som jag har uppfattat det är e-legitimation ett samlingsnamn för både bank-id och mobilt bank-id, och därför borde det egentligen räcka att skriva logga in med e-legitimation.

Sofia

Svar: Ja, e-legitimation är den övergripande termen. Det framgår till exempel av en termutredning som Terminologicentrum har gjort. Bank-id (eller BankID som varumärkesnamn) är det ojämförligt största systemet, inte minst i form av mobilt bank-id, och därför är det för de allra flesta det naturliga ordvalet.

Hur myndigheter och andra organisationer gör är inte undersökt, men det är vanligt att man vid inloggning får välja mellan alternativ som bank-id, mobilt bank-id och övriga e-legitimationer. I det sammanhanget är det ofta relevant att skriva ut de olika varianterna, eftersom det handlar om att välja en av flera tekniska metoder för att använda sin e-legitimation. Ordet e-legitimation i sig används som övergripande beteckning vid allmän information om hur man ska skaffa sig sådana handlingar.

Ola Karlsson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.