Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Frågor om språket – nyckelbrickor, taggar och prefix

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla:
sprakfragor@sprakochfolkminnen.se

Nyckelbrickor är flera taggar

På jobbet har vi bytt inpasseringssystem till nyckelbrickor. Kallar man dessa för tag eller tagg? Hur ser pluralformen ut?

Annelies

Svar: Vi rekommenderar en tagg, flera taggar.

Maria Bylin

 

Prefixen är a och o i motsatsord

Att sätta bokstaven o- framför ett ord för att skapa ett motsatsord, som i ovän och otydlig, verkar vara mycket vanligt. Dessutom finns det motsatsord där man i stället använder bokstaven a-, som i asexuell och asocial. Finns det någon regel för när man använder a- respektive o- framför ordet? Jag tycker att jag allt oftare hör att o- har ersatt a-, alltså osexuell och osocial. Är det så att motsatsord där bokstaven a- används sakta är på väg att försvinna?

Stefan och Isabella

Svar: Det är frågan om två olika prefix, förstavelser, som för vissa ordpar, som asocial/osocial, amoralisk/omoralisk, har nästintill, men inte riktigt, samma betydelse. Om något helt saknar den egenskap som anges av adjektivet används a-. Men har det motsatta egenskaper än vad som anges av adjektivet används o-. För andra ordpar, som asymmetrisk/osymmetrisk, konkurrerar de två formerna snarare om samma betydelse.

Prefixen har också olika historia:- o- är nedärvt från fornsvenskan, medan a- kommer från grekiskan.

Varför man börjar använda o- i stället för a- i ord som asocial/osocial vet vi inte, men gissningsvis har det med någon av skillnaderna ovan att göra – med den minimala betydelseskillnaden eller att man föredrar att betona ordet på ett annat sätt. Vi har inte uppfattat att det skulle vara någon generell tendens att byta a- mot o-, men det är vad vi vet ingen som har undersökt det, så jag kan inte heller säga att det inte skulle finnas någon sådan tendens. Däremot är o- till skillnad från a- produktivt, det vill säga att det används för att bilda nya ord.

Maria Bylin

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.