Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Frågor om språket – ombyggd, brädden, innan och före

Kaffet breder ut sig upp till brädden.
Kaffet breder ut sig upp till brädden. Foto: Alamy

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.

Eller mejla:
sprakfragor@sprakradet.se ​​

Sen dubblering av konsonanter

Ovanför kyrkporten till Eksjö kyrka finns det en skylt med texten: ”Kyrkan ombygd 1887–1889”. Jag undrar om det är felstavat eller om bygd och byggd en gång i tiden stavades lika.
Birgitta

Svar: Tidigare förekom båda stavningssätten, och under större delen av 1800-talet användes former som bygde, bygt och bygd parallellt med dubbelskrivning av g. Så såg det ut åtminstone fram till förra sekelskiftet. Det var först när stavningen normerades genom Svenska Akademiens ordlista som dubbelskrivningen fick större genomslag. Numera används ombygd (om än ganska sällan) endast med en annan betydelse, nämligen ’omgivande bygd, bygden närmast omkring en plats’.
Sunna Nygård

 

Brädden når upp till kanten

Jag ser ofta att det i tidningen skrivs full till bredden. Heter det inte full till brädden?
Olov

Svar: Det heter mycket riktigt full till brädden. Brädd betyder ’kant, rand’, och uttrycket innebär ju att något är fyllt ända upp till kanten. Bredd är ett annat ord, som betyder ’utsträckning på tvären’.
Ingrid Olsson

 

Nu går innan bra före lunch

I dag verkar ordet innan användas allt oftare. Vart har ordet före tagit vägen?
Christina

Svar: Den här utvecklingen har pågått under ganska lång tid. Enligt grammatikerna, och enligt mångas språkkänsla, är före en preposition och innan en subjunktion, det vill säga en bisatsinledare. Det skulle enligt den principen alltså heta före lunch men innan vi tar lunchrast. I allt större utsträckning används dock innan även som tidspreposition: innan lunch. Det här bruket är så utbrett att ordet innan sedan ganska många år även betraktas som en preposition. Före kan dock inte användas som bisatsinledare.
Catharina Nyström Höög

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet.

Läs fler frågor om språket

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.