Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Frågor om språket – oskäliga djur, fackman och fackperson

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla:
sprakfragor@sprakradet.se

Oskäliga djur saknar inte själ

Enligt Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien betyder frasen ett oskäligt djur att djuret saknar förnuft. Vore det då inte förnuftigare att stava ordet osjäligt?
Ulf

Svar: Ordet oskälig är från början en avledning av ordet skäl, som betyder ’förnuft’. Det är alltså inte här i första hand frågan om själlöshet, utan om förnuftslöshet. Men förnuftet och själen har ju klara beröringspunkter, och ordet har genom sin historia ofta associerats med ordet själ, och därmed i någon mån omtolkats. Det kan man se bland annat på att stavningen osjälig inte så sällan förekommer. Eftersom denna tolkning är så spridd kan den sägas ha blivit en del av ordets betydelse. Det som avgör vad ett ord betyder är ju i grunden hur människor tolkar det – inte ordets historia.
Susanna Karlsson

Fackman bör kunna vara fackperson

Jag skriver en myndighetstext som inbegriper en fackman. Har vi kommit så långt i dag att det är acceptabelt att i stället formulera det som en fackperson?
Thérèse

Svar: Det är definitivt tänkbart att använda fackperson i stället för fackman. Om det också är lämpligt är en bedömningsfråga. Fackperson förekommer en del, och för det mesta lär det inte ge upphov till några tolkningssvårigheter – men det är tänkbart att det finns sammanhang där man skulle kunna tolka det som ’en person som tillhör fackföreningsrörelsen’ eller dylikt. Det är också tänkbart att fackperson i vissa sammanhang och av vissa personer kan uppfattas som ett politiskt laddat ord; det kan uppfattas som ett ord som man använder för att signalera sin solidaritet med en viss grupp, som bland annat utmärks av en viss typ av engagemang i frågor med feministiska aspekter.

Många gånger går det att byta ut fackman eller fackperson mot till exempel expert eller specialist, eller på andra sätt uttrycka att det rör sig om en professionell utövare.
Lisa Rudebeck

Läs fler frågor om språket

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.