Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Frågor om språket – prestation, prestige och vepor

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla:
sprakfragor@sprakochfolkminnen.se

Bägge orden har latinska rötter

Jag undrar om det finns några språkliga samband mellan orden prestation och prestige? Vilka är de i så fall?

Patrik

Svar: Det finns en sorts samband mellan orden. De kommer båda ursprungligen från latin, och det de har gemensamt är förledet pre- av latinets prae-. Prestation kommer av praestatio, som består av förledet prae-, som betyder ’för’, och efterledet -statio, som kommer av verbet stare, som betyder ’stå’. Den som gör en prestation står alltså, så att säga, före de andra.

Prestige har en lite mer komplicerad historia. Vi har lånat in ordet från franskans prestige, som kommer av ett senlatinskt ord, praestigium, som betyder ’bländverk, gyckelspel’. Det i sin tur kommer av det äldre latinets praestringere, som består av samma förled som det i prestation, prae-, och verbet stringere, som betyder ’dra ihop, beröra’.

Utöver förledet och det latinska ursprunget har orden alltså ingenting gemensamt.

Susanna Karlsson

 

Veporna har hängt med länge

Jag studerar kungliga räkenskaper från 1559–60. Där står att de har köpt in ”2 spanske weper”. Svenska Akademiens ordbok har tyvärr inte kommit så lång som till w, så jag undrar hur jag ska gå vidare? En vepa i dagens språkbruk är ju ofta en textil som hänger på väggen – men hur var det på 1500-talet?

Lena

Svar: I Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien kan man läsa att vepa är känt i svenskan i betydelsen ’kraftig, dekorativ vävnad’ sedan 1443. Där kan man också läsa att ordet kommer av ett fornsvenskt ord, vepa, med betydelsen ’tunt täcke’. Svensk ordbok är en modern betydelseordbok som också har med etymologier, och den finns numera kopplad till webbversionen av Svenska Akademiens ordbok.

Sunna Nygård

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.