Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/framat-en-roande-hissmusikversion-av-sagan-om-ringen/

FILMRECENSIONER

”Framåt” – en roande hissmusikversion av ”Sagan om ringen”

Scen ur filmen ”Framåt”.
Scen ur filmen ”Framåt”. Foto: Pixar

Disneys nya film kretsar kring alver i en sagovärld som är mycket lik vår. ”Framåt” utvecklar sig till hygglig underhållning även om det känns som en hissmusikversion av ”Sagan om ringen”.

”Framåt” utspelar sig i en sagovärld, mycket lik vår. Alver och trollkarlar och andra har slutat att använda magi. El och internet är mer lättanvänt. Man får tid över till en sväng till Burger Shire.

Men när alven Ian, vars far dog innan Ian föddes, fyller sexton, får han och hans bullriga storebror Balder pappas efterlämnade trollstav. Med hjälp av en trollformel kan pappa återbördas till livet, för en enda dag.

Dessvärre lyckas tricket endast till hälften. Pappa materialiseras upp till midjan. Med hans snubblande ben i släptåg ger sig brorsorna ut i Balders älskade van Guinevere för att innan det är för sent hitta en Fenixsten, och få en chans till.

Den hejiga dialogen är ofta som skriven av optimistkonsulten från helvetet.

Efter en omständlig start blir det mer fräs i ”Framåt” och den utvecklar sig till hygglig underhållning, även om det känns som en hissmusikversion av ”Sagan om ringen”.

Det finns drakar, som är små och hålls som hundar, och älvor, och utrymmeskrävande troll men den hejiga dialogen är ofta som skriven av optimistkonsulten från helvetet. Ian är ännu en av dessa animerade harar som under filmens gång ska få lära sig betydelsen av att Tro På Sig Själv. Orädda Balder manar ständigt på ängsliga Ian: ”Du klarar det här!”. Måste inte ”eldhjärtat” läggas in när en formel ska användas, så fungerar det bara om Ian tror att han kan.

Ur ”Framåt”.
Ur ”Framåt”. Foto: Pixar

Ni fattar? Det är för att det ska vara något på ett djupare plan viktigt med alla de datorspelartade strapatserna. Speciellt föräldrar ska notera att när alvbröderna slåss med ilskna biker-älvor och tar sig över bottenlösa schakt, så lär ”Framåt” ut vikten av att samla mod och inse att man klarar mer än man tror.

Hur hade det varit om ”Framåt” ängslats mindre över vad andra ska tycka, trott på sig själv, och insett att en bra berättelse har ett värde i sig?

Se mer. Tre andra filmer med unga i sagovärldar: ”Svärdet i stenen” (1963), ”Aladdin” (1992), ”Frost” (2013).

Läs fler filmrecensioner i DN

Ämnen i artikeln

Film
Walt Disney

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt