Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Från ”Jolene” till ”Känn ingen sorg” – sex filmer som baserats på låtar

Amanda Seyfried och Meryl Streep i ”Mamma Mia: Here we go again”.
Amanda Seyfried och Meryl Streep i ”Mamma Mia: Here we go again”. Foto: LMK/IBL

I nästa vecka har musikalfilmen ”Mamma Mia: Here we go again” premiär, byggd på och inspirerad av Abbas låtskatt. Det är inte den enda filmen som tagit sin inspiration från musikens värld. Här är sex andra exempel på långfilmer baserade på popmusik.

”Yellow submarine”.
”Yellow submarine”. Foto: UA/Photofest/WENN

1. ”Yellow submarine” (1968). Den animerade filmen, regisserad av George Dunning, bygger på Beatles låttexter och handlar om det paradisiska Pepperland som ligger under vattnet och skyddas av Sgt Peppers Lonely Heart’s Club Band. Beatlesmedlemmarna själva lånade ut sina röster till en scen i slutet.

”Pink Floyd – The wall”.
”Pink Floyd – The wall”. Foto: Rue des Archives/IBL

2. ”Pink Floyd – The wall” (1982). Alan Parker regisserade den här halvanimerade långfilmen baserad på Pink Floyds dubbelalbum från 1979. Rockstjärnan Pink är deprimerad, hallucinerar maskar, drogas av sin skrupellösa manager för att kunna uppträda, och glider allt längre in i paranoida vanföreställningar.

”The Indian runner”.
”The Indian runner”. Foto: KPA/ Heritage Images/IBL

3. ”The Indian runner” (1991). Bruce Springsteen-låten ”Highway patrolman” är inspirationskällan till den här filmen som Sean Penn skrivit och regisserat. Två bröder lever skilda liv i 1960-talets Nebraska: Joe är sheriff, Frank är brottsling. 

”Jolene”.
”Jolene”. Foto: Everett Collection/IBL

4. ”Jolene” (2008). Dan Ireland har regisserat den här filmen som är inspirerad av Dolly Partons låt med samma namn (och bygger på en novell av E L Doctorow). Jessica Chastain spelar huvudrollen som 15-åriga föräldralösa Jolene som smiter från fosterhemmet och ger sig ut i världen.

”Känn ingen sorg”.
”Känn ingen sorg”. Foto: Acne Drama/TV4

5. ”Känn ingen sorg” (2013). Håkan Hellströms låttexter låg till grund för den här långfilmen, regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein med manus av Cilla Jackert. Handlingen kretsar kring Pål som vill jobba med musik, men hans egna tvångstankar står mellan honom och drömmen.

Tomas Ledin och Malin Åkerman.
Tomas Ledin och Malin Åkerman. Foto: Stina Stjernkvist/TT

6. ”En del av mitt hjärta” (kommande). Tomas Ledins låtar och texter är grunden till den här romantiska musikalkomedin som just nu är under inspelning. Malin Åkerman ska spela huvudrollen som Isabella som återvänder till sin barndoms småstad. Edward af Sillén regisserar. 

Läs mer: Originalensemblen återförenad i nya Mamma mia!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.