Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Frän kritik mot Anna Wahlgren efter ”Skavlan”

Other: Gunnar Seibold / Scanpix
Författaren Anna Wahlgrens angrepp på dottern Felicia i teveprogrammet ”Skavlan” har orsakat en kritikerstorm på sociala medier. Många ifrågasätter varför redaktionen tog dit henne.

Niobarnsmamman Anna Wahlgren är känd som barnuppfostringsguru, inte minst efter sin framgångsrika ”Barnaboken” som har varit ledstjärna för miljontals föräldrar.

Men när dottern Felicia Feldts självbiografi ”Felicia försvann” kom ut för ett år sedan slog den ner som en bomb och blev ett hett diskussionsämne i media. I boken skriver Felicia Feldt om en uppväxt som präglades av alkoholism, sexuella övergrepp och våld. Bilden av Anna Wahlgren som expert på barnuppfostran krackelerade sida för sida.

Sedan dess har familjefejden rasat mellan mor och dotter.

I fredagens teveprogram var Anna Wahlgren inbjuden att tala ut om det svåra året och bemöta dotterns beskyllningar i teve för första gången. I höstas kom hon ut med boken "Sanning eller Konsekvens" som svar.

I teveintervjun berättade Anna Wahlgren att dotterns bok nästan tog livet av henne. Hon hade ”legat blödande på offentlighetens torg med ett spjut i bröstet”. Dessutom hade det gjort henne arbetslös och barskrapad.

– Det var ett mordförsök. Det är banne mig inte självklart att jag sitter här. Man behöver inte ta livet av sig, man kan dö av brustet hjärta, säger Anna Wahlgren i ”Skavlan”.

Men i stället för att få sympatier haglade kritiken mot Anna Wahlgren från tittarna i både Norge och Sverige. Twitter exploderade av kommentarer. Många ifrågasatte varför bråket skulle vädras offentligt.

”Vulgär familjepornografi. Barn kan hata sina föräldrar, men föräldrar ska aldrig hata sina barn. Skavlan exponerar en familjetragedi. Det här har inte i teve att göra”, var några av kommentarerna.

Även vissa av gästerna i studion upplevde att det blev en obehaglig stämning och att det var tragiskt att behöva höra om den pågående familjefejden. 

SVT-redaktionen försvarade dock valet av gäst.

– Jag förstår att man självklart reagerar på det Anna Wahlgren säger, men jag tycker inte att man behöver ifrågasätta varför redaktionen tog dit henne. Anna Wahlgren har ju uppfostrat både Sverige och Norge och när hennes dotter går ut med de anklagelserna som hon gör tycker jag inte att det är det minsta konstigt att hon är i vår studio, säger Henrik Stockare, projektledare för SVT till expressen.se

Anna Wahlgren själv tar kritiken med ro. Hon menar att folk alltid har hatat henne och att det finns tusentals med hat-trådar om henne på nätet. Det enda sättet är att undvika att läsa dem, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.