Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Från och med i dag får Instagram reklam

Från och med i dag kommer du få annonser i din Instagramfeed.
Från och med i dag kommer du få annonser i din Instagramfeed. Foto: Erkan Mehmet / Alamy

Instagram är från och med i dag inte längre en reklamfri zon. Företag kan numera betala för annonser som dyker upp i ditt flöde.

Instagram har fram till nu varit en fredad zon för annonseringar. Men från och med i dag kommer vänners bilder blandas upp med annonser för företag som betalat för exponering.

I USA har reklam på Instagram funnits sedan 2013. Men nu kommer företag att kunna nå Sveriges 2,5 miljoner Instagramanvändar genom appen. Sedan tidigare har användare haft möjligheten att aktivt följa företags Instagramkonton. Men från och med kan annonsörer betala för ett visst antal exponeringar i en utvald målgrupps flöde.

Instagrams Sverigechef tror inte att de nya annonsörerna kommer att störa användarna.

– Precis som på Facebook ger vi användaren en möjlighet att informera oss om en annons är irrelevant. I så fall tar vi bort den annonsören. Men man kan inte välja bort annonser helt. Folk är inte trötta på annonsering, utan på irrelevant annonsering, sa han till Dagens industri tidigare i år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.