Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fran-saltlakrits-till-tjurpenis-nu-oppnar-museet-for-acklig-mat/

Kultur

Från saltlakrits till tjurpenis – nu öppnar museet för äcklig mat

Tjurpenis.
Bild 1 av 2 Tjurpenis. Foto: Anja Barte Telin
Fermenterade sojabönor.
Bild 2 av 2 Fermenterade sojabönor. Foto: Anja Barte Telin

Rostat marsvin, tjurpenis och isländsk surhaj är några av delikatesserna som ställs ut när Disgusting Food Museum öppnar i Slagthuset i Malmö på onsdag. Curatorn och psykologen Samuel West, som även ligger bakom Museum of Failure, vill få besökarna att omvärdera sina äckelkänslor.

Rätta artikel

– Den evolutionära funktionen av äckel är ju att skydda oss från farlig mat, att vi inte ska stoppa i oss ruttna saker. Det är något vi ska fly. Men vi människor är lite konstiga, så när vi kör förbi en bilolycka saktar vi ner och kollar, säger Samuel West.

Att det finns något kittlande i ett tryggt utforskande av äcklet tycks det stora internationella intresset visa på. Att root beer ingår har väckt munterhet i amerikanska medier. Själv har Samuel West alltid fascinerats av äckel som reaktion. 

Andreas Ahrens (t.v.) och Samuel West är curatorer för utställningen.
Andreas Ahrens (t.v.) och Samuel West är curatorer för utställningen. Foto: Anja Barte Telin

Men utställningen av 80 maträtter från alla delar av världen har ett annat syfte utöver det rent sensationella: besökaren ska ifrågasätta sina invanda och ofta kulturellt inlärda äckelkänslor.

– Köttkonsumtionen är ohållbar ur miljösynpunkt. Vore det inte intressant att ifrågasätta om insekter verkligen är lika äckligt att äta som antibiotikabesprutad gris? Även om vi biologiskt har den här äckelkänslan i oss, har vi människor adderat ett extra lager: moraliskt äckel. Vi tycker det är äckligt att äta aphjärna från en levande apa som skriker, men inte för att det smakar äckligt.

Så hur gjorde ni urvalet av just de här 80 rätterna?

– Kriterierna var ganska strikta. Det måste vara riktig mat som antingen äts frekvent eller är historiskt viktig. Då faller baconglass och öl gjord på vaginal jäst bort direkt, det är ingen som faktiskt äter eller dricker det. Det ska vara äckligt, förstås, antingen i lukt eller smak eller på något moraliskt sätt. Det tredje kriteriet var att det måste vara intressant.

Amerikanske Samuel West tycker att saltlakrits är ”vidrigt”.
Amerikanske Samuel West tycker att saltlakrits är ”vidrigt”. Foto: Anja Barte Telin

De ruttna och illaluktande rätterna har ett visst företräde på utställningen. Här återfinns surströmming, thailändsk durianfrukt, sydkinesisk stinky tofu, och den isländska nationalrätten surhaj.

– Den som luktar värst är utan tvekan den isländska surhajen, som en blandning mellan döden och ammoniak. Konsistensen kan beskrivas som att tugga på en nerkissad madrass. Då förstår du varför den måste sköljas ner med sprit.

Casu Marzu, ost med levande larver från Sardinien.
Casu Marzu, ost med levande larver från Sardinien. Foto: Anja Barte Telin

Att få tag på alla delikatesser, varav en tredjedel är färskvaror, har bjudit en särskild utmaning.

– Vissa saker är olagliga, som osten med levande larver från Sardinien. Den är förbjuden inom EU, så vi har fått muta sardinska bönder för att komma över den.

Disgusting Food Museum håller öppet i Slagthuset i Malmö onsdagar till söndagar fram till den 29 januari 2019. I biljettpriset ingår en spypåse, men för den som vill utmana fler sinnen går det att beställa en avsmakningsmeny i restaurangen.