Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Från stad till land i årets julkalender

Skådespelarna i familjen Storm. Från vänster Adrian Macéus, Maja Söderström, Henrik Johansson och Cecilia Forss.
Skådespelarna i familjen Storm. Från vänster Adrian Macéus, Maja Söderström, Henrik Johansson och Cecilia Forss. Other: Alexander Mahmoud

En storstadsfamilj flyttar till en by på landet där den ena grannen är lustigare än den andra. Det blir upplägget i årets julkalender i SVT ”Storm på Lugna gatan”, som utlovar mycket julstämning.

– Här är manuset, det är bara att kolla igenom!

Tolvåriga Adrian Macéus gestikulerar skämtsamt mot en tjock pärm framför sig på bordet. Inuti den finns hela manuset till 2018 års julkalender i SVT, ”Storm på Lugna gatan”, i vilken Adrian Macéus spelar sonen Leo Storm.

Men gruppen bakom julkalendern är noga med att inte avslöja för många hemligheter på förhand. 

Vi ses ute på Djurgården, i närheten av inspelningsplatsen, på produktionsbolagets kombinerade kontor och kostymförråd. Dagen därpå ska inspelningarna äntligen börja.

– Jag ska spela in 52 dagar. Fatta vad min rektor ska säga, utbrister Adrian Macéus. Under hösten har han spelat huvudrollen i ”Billy Elliot” på Kulturhuset Stadsteatern.

Regissören Emma Bucht skrattar. Hon har tidigare regisserat både teaterproduktioner som ”Bullets over Broadway” på Göta Lejon och Johan Rheborgs monolog ”En man som heter Ove”, och tv-serier som ”Solsidan”, ”Enkelstöten” och ”Bonusfamiljen”. Hon säger att hon länge velat göra en julkalender.

– Man har växt upp med den, det är något som har funnits med redan från början! Julkalendern tillhör ens barndom. När jag var liten spelade vi in ”Trolltider” på VHS och tittade om och om igen.

”Storm på Lugna gatan” verkar dock skilja sig en aning från ”Trolltider”. Familjen Storm flyttar från storstan till den lilla byn Järnkroken, och för att lära känna samhället bestämmer de sig för att vara med i den årliga julkampen. Det visar sig så småningom att den ena grannen på Lugna gatan är lustigare än den andra – och att julkampen i sig är hotad.

Föräldrarna i familjen Storm, Sanna och Trond, spelas av Cecilia Forss och Henrik Johansson. Maja Söderström spelar den sexåriga Vilja, syster till Adrian Macéus karaktär Leo. Dessutom har Johan Rheborg, Linus Wahlgren, Shima Niavarani, Sofia Ledarp, Ulla Skoog, Olof Wretling och Lena Philipsson framträdande roller.

– Det handlar väldigt mycket om julen – på riktigt! Man kommer verkligen i julstämning, säger Cecilia Forss.

Adrian Macéus instämmer.

– Vi gör ungefär samma saker som en riktig familj gör inför julen. Klär granen, bakar pepparkakshus...

Henrik Johansson säger att han tackade ja till rollen som pappa Trond ”nästan innan jag kände till historien”.

– Man säger inte nej till julkalendern! Och sen visade det sig att det var en berättelse med väldigt hög kvalitet. Barnen är i fokus, men även för oss finns det väldigt mycket roliga scener.

Är det viktigt att julkalendern är rolig?

– Ja! 

Maja Söderström låter ivrig.

– Det var det jag gick igång på, fyller Emma Bucht i. Men det är viktigt att den också får vara sorglig. Och spännande.

”Storm på Lugna gatan” är skriven av Lina Åström, Marja Nyberg och Adrian Boberg.

– Något jag fastnade för var också att de olika familjerna som är med är så väldigt olika, och att de ändå ska försöka samarbeta. Det är inte alltid så enkelt. Det är lätt att säga att man inte ska ha krig i världen, men tre familjer kan inte ens komma överens om hur man ska klä en julgran, säger Emma Bucht.

Jag frågar om det kommer märkas att hon tidigare gjort så många teaterproduktioner. 

– Det jag har märkt, när jag har växlat mellan teater och tv, är att det gör mig till en bättre regissör. Att filma är lite mindre neurotiskt – man gör en scen som är bra, och sedan går man vidare till nästa. På scen måste man uppfinna hjulet varje dag. Det lyxiga här är att man får komma så nära, se vad Adrian tänker, eller om Maja tycker att en scen är rolig.

De berättar om en scen där karaktären Vilja Storm ska göra något som Maja Söderström aldrig gör. Minns hon vad det var?

– Jag svär, säger hon lite generat.

Känns det jobbigt?

– Njaej... 

Hon berättar om något de däremot har gemensamt – kärleken till det heltäckande klädesplagget onepiece.

– Alltså, Vilja har på sig onepiece hela tiden! Hon sover i onepiece, går runt i onepiece... Vilja gillar också djur mycket, så hon har en leopard-onepiece.

Emma Buchts beskrivningar av de andra familjerna på gatan, bland dem techtokarna Strong, yogisläkten Miller-Karlsson-Blomberg och tjusiga Lussan Silfverhielm (Lena Philipsson), vittnar om att julkalendern det här året kommer att innehålla en hel del samtid.

– Samtidigt försöker jag att inte göra karaktärerna till karikatyrer. Man kan skoja, men det får inte bli för mycket, det måste finnas balans. Det är viktigt att man kan känna med de här människorna, även om man inte själv håller på med yoga eller teknik, säger regissören.

Hon har också varit noga med att lyfta fram de kvinnliga skådespelarna – och framhåller att även scenografen, kostymören och två av tre manusförfattare är kvinnor.

– Det är inte så mycket Sunes farsa över det, instämmer Henrik Johansson.

– Nej, det känns helt omodernt att ha en tokig pappa, jag orkar inte det, bekräftar Emma Bucht. Det har hänt mycket sedan ”Sunes jul”, som är en superbra julkalender, men den passade kanske bättre när den sändes. Vi har försökt att göra karaktärernas repliker helt utbytbara så att det inte blir ”pojk”- och ”flick”-roller.

– Vår familj är ett väldigt bra gäng, helt enkelt. Jag tycker mycket om min karaktär, en lite galen mamma med många idéer, säger Cecilia Forss.

Adrian Macéus berättar också om ett av julkalenderns mysterier – invånarna har precis börjat pynta Järnkroken inför den stundande julkampen, när pyntet börjar försvinna.

– När jag läste manuset tänkte jag hela tiden: ”Aha! Nu vet jag vem det är!”. Och sen: ”Eller...? Nähä?”. Det är väldigt spännande.

Emma Bucht försäkrar att alla trådar så småningom knyts ihop, även om historierna kan verka många och vitt skilda från början.

– På ett oerhört oväntat sätt sitter kanske allt ihop! Vi har försökt pussla, också, så att varje avsnitt utspelar sig på just dagen det sänds – advent är advent, Lucia är Lucia. Och just nu, medan vi sitter här, är de och lägger snö på gatan där vi ska spela in. Det är svårt att göra en julkalender utan snö.

Det är faktiskt påfallande grönt utanför fönstret där vi sitter. Julkalendern ska spelas in på rekordsnabba 55 dagar, utspridda från januari till april. Om det verkar som att produktionen är ute i god tid är det inget emot hur tidigt man måste börja med själva planeringen av den – redan för över ett år sedan spelades en så kallad ”pitch”, som ett pilotavsnitt av julkalendern, in. I mars 2017 visades den sedan upp för SVT, som tackade ja.

– På ett så tidigt stadium vet man heller aldrig om något faktiskt kommer bli av, säger Emma Bucht. Men man får mycket tid att fundera på vad man själv vill se i en julkalender. Och nu är det precis som jag vill ha det – juligt, romantiskt, spännande, och med ett gäng busiga ungar.

Läs DN:s recension av 2017 års julkalender ”Jakten på tidskristallen” 

Fakta.”Storm på Lugna gatan”

2018 års julkalender kretsar kring familjen Storm, spelad av Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus och Maja Söderström. I övriga roller syns bland andra Lena Philipsson, Johan Rheborg, Sofia Ledarp och Shima Niavarani. Regissör är Emma Bucht och för manus står Lina Åström, Marja Nyberg och Adrian Boberg. ”Storm på Lugna gatan” har premiär 1 december i SVT1, Barnkanalen och SVT Play.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.