Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/franska-serietecknaren-claire-bretecher-dod/

Kultur

Franska serietecknaren Claire Bretécher död

Claire Bretécher, en av de mest hyllade franska serietecknarna – därtill den första framstående kvinnliga serietecknaren i sitt hemland – har gått bort vid 79 års ålder, skriver The Guardian.

TT Text

Den franska serietecknaren Claire Bretécher har avlidit, 79 år gammal. Hon debuterade på 1960-talet och blev snart berömd för sina humoristiska och satiriska bilder, en pionjär för kvinnor inom yrket. Bretécher medverkade i en rad tidningar, till exempel Le Sauvage et Le Nouvel Observateur.  

Hennes mest kända album i Sverige är ”De frustrerade”, som hon slog igenom med på 70-talet. Filosofen Roland Barthes kallade henne 1976 för ”årets sociolog”.  Albumet ”Agrippine” kom första gången 1988 och följdes av sex ytterligare, och gjorde succé som animerad film. På förlaget Dargaud beklagar man hennes död, betonar att Claire Bretécher skapade en unik stil som feministisk tecknare med sin humor och sitt udda tonfall.