Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fredric Karén ny publisher på Svenska Dagbladet

Other: Joakim Ståhl / SvD / TT

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén får en ny tjänst. Han blir, i samband med en omorganisation inom Schibsted, tidningens publisher, samtidigt som vd Gunilla Asker slutar. 

Omorganisationen inom Schibsted-koncernen innebär att vd-rollen på SvD försvinner. För tidningen innebär det att man, likt systertidningen Aftonbladet, får en tjänst som publisher, där rollen som chefredaktör kombineras med ett utökat kommersiellt ansvar.

Fredric Karén, chefredaktör på SvD sedan 2013, tar i början av februari steget till att bli ny publisher. Vid sidan av det fortsatta huvudansvaret för tidningens redaktioner får han också ett övergripande ansvar för resultat, budget och strategi. 

– Det känns roligt, spännande och utmanande. Jag får ge mig in på nya områden som jag gillar, som att bygga ledningsgrupper och strukturer. Jag tror att publisher-rollen är bra för vår del. Jag kan tänka mig att det kan leda till snabbare beslut och underlätta en del satsningar vi vill göra, säger Fredric Karén till DN.

Den nya matrisorganisationen inom SvD är ett resultat av att de kommersiella verksamheterna inom Schibsted-koncernen centraliseras. Fredric Karén menar att man inom koncernen har tydligt utstakade strategimål för hur SvD ska utvecklas de kommande två åren.

– Det handlar om att stärka journalistiken; få grepp om den digitala prenumerationsmarknaden; fortsätta utveckla annonsaffärerna, primärt digitalt, utan att för den sakens skull tumma på kvalité eller sting i tidningen. Journalistiken är nyckeln i utvecklingen, säger Fredric Karén.

Gunilla Asker, som varit vd på tidningen sedan 2009, berättar för SvD att hon i samband med omorganisationen fått flera förslag på andra chefsjobb inom koncernen, men menar att det är ett bra tillfälle för henne att gå vidare.

– Jag tycker att det skulle vara intressant att använda mina kunskaper kring digital transformation och förändringsledning. Det finns många verksamheter som står inför de utmaningarna. Och möjligheterna, vill jag lägga till, säger Gunilla Asker till tidningen. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.