Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alla mellan 37 och 58 vet att det innerst inne är töntigt med mössa

Många vägrar bära mössa i stan.
Många vägrar bära mössa i stan. Other: Martina Holmberg/TT

Så här på vintern hade det varit trevligt att vara en varmklädd hiphoppare. För mössa och långkalsonger kommer inte på tal i stan. Fredrik Strage om att vädret måste bekämpas med stil.

För sex år sedan var jag nära att dö av köld under en skidtur med Anna von Hausswolff. Det kändes i alla fall som om blodet i mina ådror frusit till slush puppie. Vi var på väg till ett torp utanför Kisa, där hon skulle spela in videon till låten "Track of time", men jag tvivlade på att jag skulle överleva länge nog att se den. 

När mina nerver domnade bort tänkte jag att det åtminstone var ett vackert slut: ihjälfrusen i de östgötska skogarna, i ett längdåkningsspår bakom Sveriges främsta gothvokalist, till tonerna av Charles Manson-protegén Bobby Beausoleils "Lucifer rising"-soundtrack som snurrade i en kassettbandspelare som Hausswolff tagit med sig. Men i sista sekunden, precis innan kylan skulle kväva mitt sista andetag, bestämde jag mig för att fortsätta leva.

Läs fler krönikor av Fredrik Strage 

Så jag satte på mig mössan som, trots blåst och 15 minusgrader, legat nedknögglad i min packning. När vi kom fram till torpet tog jag även på mig långkalsonger. Värmen återvände genast till min kropp. 

Att jag väntade så länge med dessa plagg beror på att jag tillhör generation X. Alla som är födda på sextio- och sjuttiotalet vet innerst inne att det är töntigt med mössa. Du som läser det här kanske är mellan 37 och 58 år och bär mössa på vintern men då betyder det att du har gett upp (inte vuxit upp, som du intalar dig själv). Själv uthärdar jag "The day after tomorrow"-isvindar innan jag ens överväger mössa. Långkalsonger har jag bara under polarexpeditioner.

"Du kommer att få urinvägsinfektion", varnade min mor när jag gick till skolan utan långkalsonger. "Att inte ha långkalsonger symboliserar min individualitet och tro på personlig frihet", sa jag. De coola på min skola hade varken luva, långkalsonger eller ens halsduk. Och om de såg någon som bar mössa så kastade de strax upp huvudbonaden i en gran. 

Kulturskribenten och mössvägraren Annina Rabe minns att hon på sjuttiotalet både beundrade och fruktade de häftiga i plugget: "De emotsatte sig vinterkläder överhuvudtaget. De hade jeansjacka i februari, och halkade gärna runt i träskor. Om de var tvungna att ta på sig täckjacka blev det en som slutade långt ovanför njurarna, så att vitala delar av kroppen absolut inte skulle skyddas mot köldangrepp."

Mot slutet av nittiotalet förändrades ungdomars attityd till mössor. Det blev coolt att vägra ta av dem. Inspiration kom från hiphopkulturen där det länge var ballt att ha på sig så många och stora plagg som möjligt. KRS-One var aldrig tuffare än när han en stekhet sommardag 2005 uppträdde i Stockholm klädd i stickad mössa, munkjacka och täckjacka. Rapveteranen krävde dessutom värmeelement på scenen. Efter 45 minuter blev han tvungen att avbryta på grund av överhettning. "Idiot", tänkte många. "Respekt", tänkte jag.

Så här på vintern hade det varit trevligt att vara en varmklädd hiphoppare (även om senare tiders rappare fått allt tajtare och tunnare plagg). I stället går jag runt och fryser. 

Annina Rabe bär bara mössa om hon befinner sig i Moskva och det är minus 20 grader. "Och då räknar jag fortfarande med att någon ska slita den av mig och sedan proppa ner den i en sån där gruslåda som det står SAND på. Alternativt skoltoaletten." Hon får god lust att göra detsamma när hon ser förnuftigt klädda stockholmare. "Allra mest illa berörd blir jag av människor över tio som bär tofsmössa. Har de ingen skam i kroppen?"

Trender kommer och trender går men att säga "fuck you" till vädret blir aldrig ohippt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.