Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Den långa frånvaron har skapat ett skimmer kring solodebuten

Foto: Ellika Henrikson

Henrik Berggren släpper sin första nya låt på 14 år. Beundrarna firar med en frågesport på Bar Brooklyn i Stockholm. I sin frånvaro har han uppnått legendstatus.

Bar Brooklyn i Stockholm. Vid alla bord sitter Broder Daniel-fans och försöker minnas vilken låt bandet spelade akustiskt i utbyte mot ett paket Wasaknäcke när de blev hungriga på en svartklubb i Malmö 2003. Henrik Berggren, som sjöng i Broder Daniel, har just chockat alla med solosingeln ”To my brother, Johnny” – den första nya låt han släpper på 14 år. Beundrarna firar med en frågesport, där man kan vinna signerade singlar och biljetter till Bråvallafestivalen där Henrik Berggren ska uppträda.

Vissa frågor är lätta, som att ”No time for us” var den sista låt Broder Daniel spelade på avskedskonserten 2008. Andra är knepiga, som vad klubben i Växjö hette där det började brinna under ett gig i mitten av nittiotalet, varpå alla utrymde lokalen utom Henrik Berggren som stod kvar på scen och ropade: ”Kom tillbaka, era fegisar.” Rätt svar är 11-gården, meddelar kvällens arrangör Jerry Boman när det är dags att kora en vinnare.

Henrik Berggrens solodebut, som släpps den 5 maj, har antagit samma mytologiska skimmer som exempelvis Guns N’ Roses, My Bloody Valentines och D’Angelos senaste album fick på grund av extrema förseningar. Likt dessa artister har Henrik Berggren under den långa frånvaron uppnått legendstatus i stället för att bli bortglömd.

Precis så vill vi tänka om våra idoler. De rostar inte. De härdas. 

Det stökigt miserabla Broder Daniel blev en egen subkultur redan kring millennieskiftet och det finns fortfarande gott om svartklädda knattar med kajalkluddig uppsyn, svarta Converse och BD-tygmärke på jackan. Det besynnerliga ”spela Shoreline”-fenomenet – att i de mest aparta sammanhang skrika att man vill höra Broder Daniels mest kända låt – har också ökat intresset för Henrik Berggren. Folk har vrålat ”spela Shoreline” i allt från 1 maj-demonstrationer till Vasaloppsstarten.

Medelåldern är anmärkningsvärt låg på Bar Brooklyn. Ett lag med det Kent-klingande namnet Hagnesta Chill vinner tävlingen efter att ha gissat närmast svaret på utslagsfrågan: ”Exakt hur lång är ’To my brother, Johnny’?” (3 minuter, 31 sekunder och 407 tusendelar.) En av de unga vinnarna säger att hon var i Frankrike när låten släpptes: ”Jag började gråta för den var så vacker.”

Ett annat lag kallar sig Babasonic Princess Love Deluxe Motherfucker och består av två medlemmar ur Dolores Haze, det svenska rockband som på tiotalet bäst förvaltat Broder Daniels kaos. Gitarristen Groovy Fuck och vokalisten Groovy Nickz får bara sex av tio rätt men är glada ändå. De är jämngamla med Broder Daniels debutalbum ”Saturday night engine” från 1995 och hade inte vågat hoppas på en Henrik Berggren-comeback. ”När jag läste orden ’HENRIK BERGGREN VAD I HELVETE’ i mitt internetflöde trodde jag först att han hade dött”, säger Groovy Fuck.

Henrik Berggren är inte bara vid liv. Han är tillbaka. Och den sorgsna ”To my brother, Johnny” raderar den uppsluppna atmosfär som ”spela Shoreline”-trenden givit Broder Daniels eftermäle. Henrik Berggren sjunger om depression och ifrågasätter sina val i livet. ”Hur kunde jag bli så självförstörande?” frågar han sig i ett brev som följer med singeln. Han avslutar det med en trotsig rad: ”Inget har förändrats. Stålet har bara härdats.”

Precis så vill vi tänka om våra idoler. De rostar inte. De härdas. Och i sina deppigaste loserögonblick, när de får knäckebröd som gage (och sjunger ”When we were winning”, den långa versionen), säkrar de en evig plats i våra hjärtan.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.