Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Likt Tarantino och Morrissey är hon mer fan än sina fans

Foto: Chris Pizzello/AP

I kväll spelar den amerikanska stjärnan Lana Del Rey på Way out west. DN:s Fredrik Strage utforskar hennes digra referensbibliotek.

I våras publicerade tidningen Dazed & Confused ett samtal mellan Lana Del Rey och Courtney Love. ”You’re big, honey. You’re Hollywood”, säger Lana till Courtney och jämför sin glädje över deras gemensamma turné våren 2015 med att få en ”Elizabeth Taylor-diamant”.

Courtney börjar genast att berätta om när hon var hembjuden till Elizabeth Taylor på påskmiddag tillsammans med Carrie Fisher. Grungeikonen Love och prinsessan Leia väntade i timmar på att Hollywoodgudinnan skulle bli klar i badrummet och hälsa på sina gäster. ”Det här är inte värt det”, sa Courtney till slut. ”Jo, det är det”, sa Carrie. Efter sex timmar bestämde de sig ändå för att smyga upp till övervåningen.

”Och Lana”, säger Courtney till sin djupt imponerade kollega. ”När du går uppför trappan och passerar Warhols porträtt av Elizabeth Taylor och ser att det är numrerat med siffrorna 001, det är då du börjar få gåshud. /.../ Sedan ser du hennes sovrum som går helt i lavendel, som hennes ögon. Och de första ord som kommer ur hennes mun är: ’Fuck you, Carrie! Hur är läget?’”

Courtney Love är medveten om hur viktig fascinationen för Hollywood och dess stjärnor har varit för den 21 år yngre Lana Del Rey. Elizabeth Grant, som hon egentligen heter, skapade sitt alias genom att pussla ihop klassisk glamour med white trash-estetik. Hon gav sina första intervjuer på en husvagnsparkering i New Jersey och gjorde strax därefter, flankerad av två tigrar, en video på det av Napoleon guldsmyckade slottet Fontainebleu utanför Paris.

Fenomenet Lana Del Rey bygger främst på hennes dåsiga röst och ypperliga låtskrivande. Men det är hennes kärlek till popkultur, och vilja att dela den genom ett ständigt refererande till andra verk, som gör henne speciell. Likt Quentin Tarantino och Morrissey är hon mer fan än sina fans.

Det är ingen slump att hon på omslaget till albumet ”Honeymoon” sitter i en turistbuss från Starline Tours, bolaget som från en hållplats på Hollywood Boulevard skjutsar nyfikna till levande och döda skådespelares hem. På ett liknande vis tar Lana Del Rey oss med på en resa genom rock-, film- och litteraturhistorien.

Läs mer: Här är 25 av hennes viktigaste inspirationskällor

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.