Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Rihanna klär ut sig till påve – och jag är redo att konvertera

Rihanna utklädd till påve på Metropolitanmuseets gala i början av maj.
Rihanna utklädd till påve på Metropolitanmuseets gala i början av maj. Foto: Charles Sykes

Fredrik Strage ser hur kändisar plundrar katolicismen på stylingtips – och faller i salig bön. 

Jag har fått lust att konvertera till katolicismen tre gånger: när min vän George konfirmerade sig och fick dubbla presenter (kamera och tusen spänn), när jag såg ”Exorcisten” och i förra veckan, när jag tittade på röda mattan-bilderna från Metropolitan Museums årliga välgörenhetsgala i New York – som i år hämtade sitt tema från utställningen ”Heavenly bodies: Fashion and the catholic imagination”.

Pop- och filmstjärnor skred uppför museets trappa i bokstavligt talat gudomliga kreationer. Tjusigast var Lana Del Rey med ljusblås svalor på huvudet, gräddvit klänning och en gigantisk hjärtbrosch som blev stucken av sju svärd i en cirkel (som representerade de sju smärtor som drabbade Jungfru Maria, enligt den katolska mater dolorosa-traditionen). Solange Knowles såg nästan lika helig ut i svartglänsande latexoutfit och gloria runt huvudet, där det satt en tajt du-rag (hiphopluva) på vilken hon skrivit med kristaller: ”My God wears a du-rag”.

Läs mer: Fler krönikor av Fredrik Strage

Madonna var givetvis också på plats. Utan hennes krucifixkramande i slutet av åttiotalet hade katolicismen knappast varit en lika populär estetik inom pop. Hon anlände till galan i svart sidenklänning och bar en tiara smyckad med så många kors att den liknade en kyrkogård av guld. Senare på kvällen bytte hon till en kåpa och sjöng ”Like a prayer”, uppbackad av gregorianska munkar.

Timothy Dolan, kardinal i New York, sa att kvällen var ett sätt att hylla vår skapare: ”Det är därför vi har konst, poesi, liturgi och ja, även mode: för att tacka Gud för skönheten.” Kardinalen nämnde att utställningen gjorts i samarbete med Vatikanen. Och konstaterade att han själv var den enda på festen som inte hade behövt köpa något att ha på sig.

Att en katolsk ledare uttalar sig på det viset är anmärkningsvärt. Så sent som 2006 fördömdes Madonna av Vatikanen när ”Confessions”-turnén kom till Rom och hon sjöng ”Live to tell” hängande på ett glittrigt discokors. ”Att korsfästa sig i påvens och martyrernas stad är en öppet fientlig handling”, sa kardinalen Ersilio Tonini och fick stöd av såväl judiska som muslimska organisationer.

Metropolitan Museum har fått del kritik i år, men den handlar mer om att det är hyckleri att kändisar får plundra katolicismen på stylingtips medan det är ”kulturell appropriering” att influeras av andra religioner och traditioner. "Om galan hade ett muslimskt eller judiskt tema skulle helvetet bryta loss", skriver den brittiske journalisten Piers Morgan. ”Varför är det okej för en massa hudexponerande kändisar att håna min religion?”

Kanske inser katolska kyrkans ledare att de behöver återvinna allmänhetens förtroende efter alla pedofilskandaler. Därför ger de sin välsignelse till ett evenemang där Rihanna klär ut sig till påve med kortkort kjol och stilettklackar. I stället för att rasa mot en look som konservativa uppfattar som blasfemisk säger kyrkan ingenting och visar att den moderniserats.

Även popstjärnorna vinner på samarbetet. För mig, som ibland har svårt att uppbåda samma entusiasm för Madonnas efterföljare som för henne själv, fungerar bilderna från galan som en autentisk fernissa. Tiotalets idoler ges en sakral tyngd. I festblåsa dekorerad med Michelangelos målningar från Sixtinska kapellet känns Ariana Grande plötsligt som Guds gåva till mänskligheten. I enorma änglavingar blir Katy Perry – vars musik jag sällan lyssnar på – en himmelsk uppenbarelse och jag ber en bön att det finns kvar biljetter till hennes konsert i Globen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.