Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fredrik-strages-fem-mest-populara-dn-kronikor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fredrik Strages fem mest populära DN-krönikor

Fredrik Strage
Fredrik Strage Foto: Beatrice Lundborg

Fredrik Strage har skrivit fredagskrönikor i Dagens Nyheter sedan 2005. Nu kommer krönikesamlingen ”242”. DN har letat upp hans fem mest lästa krönikor genom tiderna.

1. ”Som gammalt högerspöke tar det emot att rösta på sossarna” (2018)

”För att klara av att rösta på socialdemokraterna måste jag påminna mig om hur de agerade när kommunismen var ett reellt hot. Då hjälpte partiet till att starta IB, en hemlig underrättelsetjänst som registrerade Sovjetsympatisörer. Grundlagsvidrigt förvisso, men ett bevis på att socialdemokraterna inte är några bolsjeviker.”

2. ”Bör vi redan nu vänja oss vid att leva i en värld utan snusk?” (2015)

”I stället för att börja ligga med en skogsvaktare, som i D H Lawrences förlaga, inser lady Chatterley att det är fel att sexualisera arbetarklassen. Hon lär sig också att uppskatta makens impotens som en symbolisk protest mot patriarkal dominans.”

3. ”Särskrivningar skrämmer mig mer än Sean Banan och terrorister” (2012)

”Vi som kritiserar särskrivningar i dag bör också tänka på att sparka uppåt. Därför undviker jag att bli upprörd när jag går förbi Vedugns Pizzeria på Östermalm. I stället tänker jag att restaurangen förmodligen drivs av det vänliga paret Lars-Erik och Gunilla Vedugn.”

4. ”Kära SD-väljare, vad sägs om att flytta till Jimmieland i Thailand?” (2016)

”Era motståndare har påpekat att alla som flyttar till ett annat land blir invandrare. Ni har sagt att det är skillnad mellan invandrarna som kommer till Sverige, analfabeter från Mellanöstern, och Sverigedemokraterna som är högutbildade (eller i alla fall har gått ut nian).”

5. ”Jag har övervägt att JK-anmäla Peter Springare för kulturell appropriering” (2017)

”Jag har även funderat på att få honom att sluta bära jackan i utbyte mot att DN startar en särskriven bilaga, Lördags magasinet, som erbjuder en grammatisk safespace åt språkligt utmanade patrioter.”

Läs alla DN:s texter av Fredrik Strage här.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.