Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Frostenson lämnar Svenska Akademien

Katarina Frostenson lämnar arbetet i Svenska Akademien.
Katarina Frostenson lämnar arbetet i Svenska Akademien. Foto: Eva Tedesjö

Katarina Frostenson lämnar arbetet i Svenska Akademien, uppger ledamoten Anders Olsson för ett samlat pressuppbåd utanför Börshuset.

– Situationen har varit enormt kritisk, säger han.

Poeten Katarina Frostenson har suttit på stol nummer 18 i Svenska Akademien, sedan år 1992. Svenska Akademiens direktör Anders Olsson berättar att Katarina Frostenson själv har tagit beslutet att lämna arbetet ”med förhoppningen att den skall överleva som institution”.

– Jag tror vi alla förstod allvaret i den här situationen. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson var tvungna att ta ett steg tillbaka, att göra en kompromiss. Och Katarina Frostenson gick med på att avstå från sina uppdrag, säger Anders Olsson och tillägger:

– Det är en förtroendekris som vi också försökte lösa genom att Sara Danius nu avgår. 

Han meddelar samtidigt att han tillfälligt har tagit över uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare.

– Vi arbetar nu under en övergångsperiod, och det här är ett försök att rekonstruera Akademien i en situation som varit enormt kritisk, säger Anders Olsson.

Han talade framför medierna om parallella problem inom Akademien, både med hanteringen kring den så kallade Kulturprofilen – som är gift med Frostenson – men även om samarbetssvårigheter och en stor förtroendekris inom Akademien.

– Vi har talat med varandra. Och det är bara i samtal som man löser konflikter på ett bra sätt, säger Anders Olsson om diskussionerna med Katarina Frostenson.

Frostenson har det senaste halvåret stått i centrum för den djupa konflikten inom Svenska Akademien, som uppenbarades efter DN:s granskning av Kulturprofilen i november.

Hon och mannen äger tillsammans en kulturscen, i DN kallad Klubben, som under flera år mottagit ekonomiskt stöd från Svenska Akademien. 

Advokatbyrån som granskat kopplingarna mellan Akademien och Klubben rekommenderade i våras Akademien att göra en polisanmälan på grund av uppgifter om oegentligheter i Klubbens ekonomi. 

Tidigare under året hölls en omröstning inom Akademien om att utesluta Katarina Frostenson. Åtta ledamöter röstade mot förslaget, något som då innebar att hon fick behålla sin plats.

Ständiga sekreteraren Sara Danius, som nu också lämnat Akademien, röstade för att Frostenson skulle uteslutas. 

Det gjorde också ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östegren som förra veckan också meddelade att de inte kommer att delta i arbetet.

Läs mer: Björn Wiman: Det är dags att Katarina Frostenson tar sitt förnuft till fånga och avgår självmant 

Läs också: Stina Otterberg: Vi måste tala om Snöflickan 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.