Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fundamentalt-vackert-om-karlek-mellan-mor-och-dotter/

Bokrecensioner

Fundamentalt vackert om kärlek mellan mor och dotter

Bild 1 av 2
Foto: anders hansson
Bild 2 av 2

Danska författaren Helle Helle nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för romanen ”De”, en berättelse om en sjuk mamma och hennes tonårsdotter. DN:s Malin Ullgren läser en skildring som bultar av smärta.

Det känns som om det var länge sedan jag läste en så fint komponerad roman. Så här börjar den: ”Senare går hon över åkrarna med ett blomkålshuvud”.

När tonårsflickan som gått över åkrarna kommer hem för att laga en blomkålsgratäng till sin mamma, som har fått så dålig aptit, ropar ”Det är jag!” får hon inget svar.

Betydelsen av den tystnaden ekar över romanens sista sidor.

Inledning och slut möts i tiden. Däremellan har 51 kapitel gått, eller kanske 51 veckor, ett knappt år under vilket 16-åringens mamma har blivit allvarligt sjuk. Sjukdomens art benämns inte, men är den sorten som går snabbt, innebär svår smärta och till slut inget för läkarna att göra något åt.

Danska Helle Helle, född 1965, är en av Danmarks mest hyllade författare i sin generation. För ”De” blev hon förra året nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, och ingenting är märkligt med den nomineringen: ”De” är en fundamentalt vacker skildring av kärleken mellan en mor och en dotter, en berättelse om kärlek på existentiell grund. I romanen, tonsäkert översatt av Ninni Holmqvist, framträder två varelser som hör samman bortom ett ord som ”relation”.

De två talar inte om det som väntar, inte om mammans smärta eller om dotterns påbörjade sorg. I stället rör de sig tätt tillsammans i sin värld, i sina små lägenheter på Lolland – de flyttar ofta, som man gör när låg hyra är detsamma som överlevnad. Mamman förestår en dammodebutik av enklare slag, dottern går på gymnasiet och är en sådan som kan skriva. De planerar måltider och städar mycket, dottern lever sitt tonårsliv på landsorten, där frågan om hur man ska lyckas ta sig till olika platser är avgörande. Det tidiga 80-talet gör sig diskret påmint, i sådant som ”etappklippning” och parfymen Fidji från Guy Laroche.

Tiden är på sätt och vis allt i ”De”; den tid som de har haft tillsammans och den som återstår. Med en egen hantering av språkets dåtid, drar Helle Helle ihop livet till ett starkt nu: ”Det är hennes mamma och Marna och alltiallomannen som för sju år sedan nyinreder butiken”, eller ”i morse ligger där en nästan ny overall”. Greppet att skriva in det förflutna i romanens presens är genomgående och närvarokänslan blir så intensiv.

Alldeles i början av läsningen undrar jag om det sparsmakade berättande skulle kunna vetta åt det kokett tokroliga hållet. Men efter bara några sidor framstår stilen inte som det minsta kokett, utan som en tät realism i hastiga nedslag.

På raderna har ”De” ibland ett komiskt, försiktigt absurdistiskt drag, så som vanor och saker blir lustiga och märkliga när de beskrivs ingående utan kommentarer. Men strax därunder bultar en smärta så stor att den aldrig kan uttalas, bara verka romanen igenom.

Helle Helle har länge i sitt författarskap sökt sig till gestalter som skulle kunna kallas obemärkta – men dessa människor är inte obemärkta eller oviktiga i sina egna liv, inte heller för sina närmaste.

Med tunna blyertsstreck tecknas bilden av ekonomisk brist. Samtidigt strör Helle Helle något magiskt pulver över sina människor. Tingen de äger, vad de gör, befrias från sina socioekonomiska bojor och uppgår i litteraturens svävande verklighet. I den är en arbetarfamilj inte mer tungfotad än sagans älvor.

Helle Helle placerar klass på en poetisk nivå, utan att ta vägen genom vare sig vrede eller sentimentalitet. Det finns en storartad etisk ansats i det.

Läs fler texter av Malin Ullgren