Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fyra författare nominerade till Nya akademiens litteraturpris

Neil Gaiman är överraskningsnamnet bland de fyra författare som nu kämpar om att vinna Den nya akademiens litteraturpris 2018. 

Den ideella föreningen Den nya akademien bildades i svallvågorna av krisen i Svenska Akademien. Under våren lät de Sveriges bibliotekarier välja ut 47 författare som kandiderade om att vinna Nya akademiens eget litteraturpris, som enligt dess medlemmar ska fylla det tomrum som uppstår då Nobelpriset i litteratur inte delas ut i år. Av de 47 författarna har nu fyra nominerade silats fram genom en internationell omröstning på nätet.

De fyra nominerade författarna är: Den prisbelönta författaren Maryse Condé från Guadeloupe, fantasyförfattaren Neil Gaiman från Storbritannien, den ofta Nobelpristippade Haruki Murakami från Japan och den sydvietnamesiska flyktingen och författaren Kim Thúy som numera är kanadensisk medborgare. 

– Det är en spännande och intressant grupp. De skiljer sig från varandra både genremässigt och varifrån i världen de kommer, säger författaren Sara Larsson som varit aktiv inom priskommittén i Den nya akademien. 

Läs mer: Bianca Kronlöf: Nya Akademien en motkraft till allt jävligt som har hänt 

Larsson säger att det riktiga överraskningsnamnet var Neil Gaiman. 

– Jag själv har inte läst honom, men han är jättestor bland fantasyläsare, säger Larsson. 

Neil Gaimans mest kända bok är ”Amerikanska gudar”, som också blivit tv-serie.

Nu läser en expertjury på fyra personer de nominerades författarskap och den tolfte oktober tillkännages pristagaren på stadsbiblioteket i Stockholm. Själva prisutdelningen sker i december och målet är att pristagaren ska vinna en summa på en miljon kronor, om Nya akademien får in tillräckligt med pengar genom sponsorer och gräsrotsfinansiering.

– Tanken är att pristagaren ska vara en författare som skriver på ett sätt som kan överbrygga kulturer och få läsaren att vidga sina världar, säger Larsson. 

Efter prisutdelningen kommer Den nya akademien att upplösas. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.