Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Game of thrones” blir utställning i Stockholm

Kläder från hyllade amerikanska tv-serien ”Game of thrones” och från Cate Blanchetts Oscarsbelönade filmer hänger sida vid sida med de äkta kungliga dräkterna på Livrustkammaren i Stockholm.

Det handlar om maktkamp på högsta nivå i den nya utställningen ”Maktspel”, som öppnar på fredagen. Men inte bara om makt utan även om krig och kärlek.

Utställningen kretsar kring tre personer: två riktiga och en fantasyfigur: Joffrey Baratheon i tv-serien ”Game of Thrones”. De riktiga personerna är den svenske kungen Erik XIV och den engelska drottningen Elisabet I.

Utställningen visar flera av de kreationer som bars av Cate Blanchett i ”Elizabeth” och ”Elizabeth – The golden age”, som Oscarsbelönades för bästa kostym. Här finns också många plagg från ”Game of Thrones”. Som den purpurröda, guldmönstrade figursydda sammetsrocken, som bars av Joffrey. Intill ligger hans krona.

Egentligen är det fel nyans på rocken. Hade det varit en riktig 1500-talsrock skulle den inte vara så rödaktig, det hör mera renässansen till. Inte heller skulle kungakronan ha varit öppen som den var på medeltiden, men som Sofia Nestor, en av utställningsproducenterna påpekade på pressvisningen:

– När det handlar om fantasy är det tillåtet att ta ut svängarna.

Så långt ifrån fantasy man kan komma är Erik XIV:s kröningsmantel från 1561. Detta är ett unikt plagg, det äldsta som bevarats från en svensk kröning.

Kröningsmanteln har en djupare purpurfärg än Joffrey Baratheons rock. Lägg därtill att den har smyckats med flera hundra broderade gyllene kronor. På var och en av dessa kronor fästes tio pärlor. Av de ursprungliga 455 kronorna återstår dock endast 296, men även om det saknas en del så är detta ett mycket speciellt plagg. Det var först på 1600-talet som man började spara de kungliga kläderna.

På utställningen finns även kungens mycket spektakulära rustning med en mängd bilder som anspelar på kampen om Östersjön och slaget mot danskarna. Bland figurerna syns såväl mytologiska figurer och fjättrade fångar som symboler för både Sverige och Vasasläkten. Det här var knappast en rustning för strid utan något att visa upp sig i.

I samma sal som rustningen finns en välbevarad 1500-talskostym som burits av Erik Svantesson Sture, den yngste av bröderna Sture som Erik XIV lät avrätta 1567.
Denna kostym, som består av en höghalsad tröja och vida puffiga byxor (pluderhosor) i svart sammet, finns i vanliga fall i Sturekoret i Uppsala domkyrka. Erik Svantesson Sture avrättades med en dolk, men några stickskador syns inte på kostymen.

– Förmodligen för att han mördades i bara skjortan, säger museichefen Malin Grundberg.

Utställningen på Livrustkammaren, som pågår året ut, är uppdelad i fyra salar som behandlar makten, kriget och kärleken, bland annat om kärleken som aldrig fick fäste – den mellan Erik XIV och Elisabeth I. Han lät sig porträtteras i det vackraste han hade i garderoben: en guldbroderad sammetsdräkt av modernt, spanskt snitt med blygdkapsel och matchande, tajta röda silkesstrumpbyxor som framhävde hans vader. Men Elisabet lät sig inte imponeras.

I England vårdar man sin kungliga historia, men några plagg från den här tiden finns inte.

Därför visas nu de Oscarsbelönade filmkostymerna liksom dräkter från ”Game of Thrones”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.