Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Game of thrones” – historiska i natt

00:54. ”Game of thrones” vann dramaklassen på den 68:e Emmy-galan och är nu historiens mest Emmy-belönade serie.

Fantasysuccén ”Game of thrones” vann dramaklassen och blev historiens mest Emmy-belönade serie. Bästa komedi gick till den politiska satirserien ”Veep”, medan Susanne Bier blev första danska regissör att vinna en Emmy.

Med ett hattrick puttade ”Game of thrones” ner ”Frasier” från Emmy-tronen. Efter nattens tre Emmy-priser har fantasyserien samlat på sig totalt 38 statyetter vilket är en mer än komediserien "Frasier" som sändes mellan 1993 och 2004.

”Game of thrones” vann dramaklassen på den 68:e Emmy-galan i tuff konkurrens med bland andra ”The americans”, ”Homeland”, ”Downton Abbey”, ”Better caul Saul”, ”Mr Robot” och ”House of cards”.

Foto:
Kelsey Grammer tar emot ett pris för ”Frasier”.

En annan stor vinnare var Julia Louis-Dreyfus som för femte året i rad belönades för sin roll som den dysfunktionella och svårt neurotiska presidenten Selina Meyer. Louis-Dreyfus tackade för sin femte Emmy-statyett genom att be om ursäkt för det politiska tillståndet i USA.

– ”Veep” har rivit ner muren mellan humor och politik. Vår serie började som politisk satir, men nu känns den mer som en nykter dokumentär, så jag lovar verkligen att bygga upp muren igen och se till att Mexiko betalar för den, sade Louis-Dreyfus på galan som hölls i Los Angeles natten till måndag svensk tid.

På samma sätt som Louis-Dreyfus blandade sig i presidentvalet, valde Hilary Clinton att ge sin in i Emmy-racet genom att twittra till Kate McKinnon som vann bästa kvinnliga biroll i komediklassen för ”Saturday Night Live”: ”Grattis till din Emmy, Kate! Jag är också en av dina stora fans”, twittrade demokraternas presidentkandidat.

Jeffrey Tambor belönades för andra året i rad för sin roll som transpersonen Maura Pfefferman i den banbrytande komediserien ”Transparent”.

– Jag skulle inte bli olycklig om jag var den sista manliga cis-personen som spelade en kvinnlig transperson i tv, sa Jeffrey Tambor i sitt tacktal.

Jill Soloway vann en Emmy för bästa regi för samma serie.

– Man skapar rättigheter när man tar kvinnor, rasifierade människor, trans- och queerpersoner och sätter dem i centrum. Genom att göra dem till subjekt i stället för objekt förändrar man världen, upptäckte vi, förklarade Jill Soloway.

Hennes kollega Susanne Bier blev första danska regissören någonsin som vunnit en Emmy – för sitt jobb med miniserien "The night manager" efter John Le Carrés spionthriller.

Tatiana Maslany vann för bästa kvinnliga huvudroll för hennes multipla klonroller i sci-fi-thrillern "Orphan Black". Något som verkade komma som en total överraskning för den kanadensiska aktrisen som uttryckte lycka över ”att få vara med i en serie som sätter kvinnor i centrum”. Rami Malek segrade i den manliga dramaklassen för sin roll i ”Mr Robot”.

Flest statyetter (5) gick till miniserien ”The people v OJ Simpson: american crime story”som bland annat vann för bästa miniserie, samt manliga (Courtney B. Vance) och kvinnliga (Sarah Paulson) huvudroller i en miniserie.

Ironiskt nog tillhörde galans konferencier Jimmy Kimmel en av galans förlorare.

Programledaren och komikern fick ingen Emmy för sin pratshow ”Jimmy Kimmel live”.

Något som fick Matt Damon att häckla Kimmel:

– Jag är ledsen, detta är så förnedrande. Du förlorade och nu måste du stå där på scenen framför alla.

Fakta:Vinnarna i huvudkategorierna

Bästa dramaserie: "Game of thrones"

Bästa komediserie: "Veep"

Bästa manliga huvudroll, drama: Rami Malek, "Mr Robot"

Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Tatiana Maslany, "Orphan black"

Bästa manliga biroll, drama: Ben Mendelsohn, "Bloodline"

Bästa kvinnliga biroll, drama: Dame Maggie Smith, "Downton Abbey"

Bästa manliga huvudroll, komedi: Jeffrey Tambor, "Transparent"

Bästa kvinnliga huvudroll, komedi: Julia Louis-Dreyfus, "Veep"

Bästa manliga biroll, komedi: Louie Anderson, "Baskets"

Bästa kvinnliga biroll, komedi: Kate McKinnon, "Saturday Night Live"

Bästa miniserie: "The People V OJ Simpson: American crime story"

Bästa tv-film: "Sherlock: The abominable bride"

Bästa manliga huvudroll, miniserie/tv-film: Courtney B. Vance, "The People V OJ Simpson: American crime story"

Bästa kvinnliga huvudroll, miniserie/tv-film: Sarah Paulson, "The People V OJ Simpson: American crime story"

Bästa manliga biroll, miniserie/tv-film: Sterling K. Brown, "The People V OJ Simpson: American crime story"

Bästa kvinnliga biroll, miniserie/tv-film: Regina King, "American crime"

Bästa dokusåpa/tävling: "The Voice"

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.