Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 02:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/general-knas-skickar-hampafron-till-pressen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

General Knas skickar hampafrön till pressen

Reggaeartisten General Knas nya singel ”12/12” är ett inlägg i debatten om cannabis. Tillsammans med pressreleasen skickar han en påse hampafrön.

Efter DN Insidans varningsserie om cannabis kommer motreaktioner från flera håll. Artikelserien larmade om drogens avigsidor, varnade för förslöade hjärnor och förklarade hur cannabis kan bli en inkörsport till tung narkotika som heroin.

Bland motreaktionerna kan nämnas ett inlägg på Newsmill (och radions ”Ekot”), som förklarade de goda medicinska effekter som cannabis visat sig ha. Ett annat exempel är den nya boken ”Cannabusiness – om konsten att legalisera en drog”, som hävdar att alkohol är farligare än cannabis.

Ett kanske mera långtgående inlägg i debatten står General Knas för. Den före detta Svenska Akademien-sångaren sjunger på sin nya låt ”12/12” att han röker, odlar och älskar cannabis. Tillsammans med pressreleasen för skivan skickar han med en påse hampafrön till redaktionen.

Är du medveten om att detta kan uppfattas som förberedelse till narkotikabrott?

– Ja, vad du gör med fröna är upp till dig. De är riktiga. Det är inte olagligt att ha hampafrön, det är däremot förbjudet att plantera dem, säger General Knas.

Låttiteln ”12/12” syftar på att plantorna behöver 12 timmar mörker och tolv timmar ljus medan de växer.

Vad anser du om den svenska debatten?

– Man låter tokåsikter komma fram på båda sidor medan det finns poänger med cannabis som aldrig kommer fram. DN:s och Aftonbladets artiklar visar på ett skrämmande sätt hur man försöker definiera människor som röker cannabis, oavsett vilket samhällsskikt de tillhör och oavsett vad de för övrigt sysslar med. Medan resten av världen går i en avkriminaliserande riktning. Jag tror inte det är rätt väg att kriminalisera människor, som man för övrigt gör även på flera andra områden, om man vill komma till rätta med problem.

Du är knappast en person som sticker under stol med dina åsikter. Har du haft mest glädje eller fått mest skit för det?

– Har man starka åsikter i frågor kan man anses besvärlig. I cannabisdebatten finns ingen som riktigt ställer sig upp och talar ur skägget. Jag inser att jag kan få problem om jag förknippas med låten, men jag hade aldrig skrivit den om jag inte hoppats på en förändring av attityder.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.