Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/georg-cederskog-michael-tjernstrom-beskriver-klimatkrisen-som-en-samhallskris-vi-sjalva-orsakat/

Kultur

Georg Cederskog: Michael Tjernström beskriver klimatkrisen som en samhällskris vi själva orsakat

Michael Tjernström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Professor Michael Tjernström bjuder på en pekfingerfri grundkurs i väder och klimat. Dessutom en klipsk spellista som kompar ämnet.

Michael Tjernströms ämne, framtidens klimat, överskuggar alla andra. Som klimatforskare vid Stockholms universitet och med fyra Arktisexpeditioner bakom sig är han förstås en given sommarvärd detta de hastiga väderomslagens 2019. Efter årets rad av introspektiva radiopratare är hans kunskapstema befriande. Han låter Marvin Gaye beskriva oron med sin ”What's going on”. En låt från 1971 när utsläpp och miljögifter dominerade debatten. I dag står vi inför ett helt klimatsystem med enorm komplexitet. Vartåt utvecklingen går är dock känt. Sommarens 45,9 rekordgrader i franska Gallargues-le-Montueux var ännu en larmklocka: ”Vi vet redan tillräckligt – lyssna på Greta Thunberg, lyssna på forskarna”, understryker Tjernström. 

Interiörer från resorna på statsisbrytaren Oden med isbjörnar och väderballonger varvas med koncisa sammanfattningar om forskningen. De nittio minuterna formar sig till en lägesrapport med hög densitet. Om hur växthuseffekten verkar. Sannolikheten för en ny istid. Väderprognosernas historia. FN:s miljösammanställningar och hur många Celsiusgrader global uppvärmning som vårt klot kan tåla. Vi står inte inför en klimatkris, menar Tjernström, utan en samhällskris. Klimatet förändras för att vi har förändrat dess förutsättningar. Läget kräver globala överenskommelser och ett kraftfullare ledarskap både i Sverige och omvärlden. Michael Tjernström avslutar med några mycket enkla råd till hur var och en kan bidra till ett friskare klimat. Behovet av väldigt mycket bättre politiker återkommer han särskilt till:

”Klimatet är faktiskt en viktigare fråga än både arbetslöshet, skatter och försvaret. Gör din röst hörd. Klimatpolitiken blir inte bättre än vi gör den tillsammans”.