Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

George A Romero har avlidit

00:48. Den amerikanske filmskaparen George Romero, som 1968 gjorde kultfilmen "Night of the living dead", har avlidit.

Filmskaparen George A Romero har avlidit, meddelar hans familj enligt LA Times.

Romero är mest känd för zombieklassikern ”Night of the living dead” som banade väg för den moderna zombiegenren. Han ligger också bakom ”Dawn of the dead”, ”Day of the dead” och ”Land of the dead”.

Filmen från 1968 drog igång den långlivade zombiegenren. Den svartvita filmen spelades in med liten budget, men blev en succé. Kultfilmen var först ut i en serie stilbildande zombiefilmer av den amerikanske regissören, som också ligger bakom ”Dawn of the dead”, ”Day of the dead” och ”Land of the dead”.

Filmkritikern Scott Weinberg twittrar att ”George Romero förtjänade att få fem procent av intäkterna av alla zombiefilmer gjorda efter 1968. Men det fick han inte.”

Författaren Stephen King twittrar om sin gode vän:
”George, det kommer aldrig att finnas någon som du”.

Romero avled under söndagen omgiven av sin fru Suzanne Desrocher Romero och dotter Tina Romero, enligt LA Times. Tillsammans lyssnade de på filmmusiken från hans favoritfilm ”The quiet man”.

Han dog i sviterna av lungcancer, 77 år gammal.

”Han avled lugnt och stilla i sömnen, efter en kort men intensiv kamp mot lungcancern, och lämnade efter sig familj, många vänner och ett filmskapande som består och kommer att fortsätta leva vidare”, säger hans manager Chris Roe i ett uttalande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.