Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/georgisk-protest-mot-sveriges-oscarsbidrag/

Kultur

Georgisk protest mot Sveriges Oscarsbidrag

Bild 1 av 2 Ur ”And then we danced”.
Foto: Anka Gujabidze
Bild 2 av 2 Levan Akin.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Den nationalkonservativa och hbtq-fientliga organisationen Georgiens marsch vill stoppa Sveriges Oscarsbidrag från att visas på georgiska biografer, skriver SVT Kultur.

– Det här bevisar bara att man måste stå upp mot de mörka krafterna, säger den svenske regissören Levan Akin till Dagens Nyheter. 

TT Text

Levan Akins film ”And then we danced” skildrar ett prestigefullt danskompani i Georgien och handlar om förbjuden kärlek i ett homofobt samhälle mellan de två unga dansarna Merab och Irakli.

Filmen får premiär i landet den 8 november och Georgiens marsch uppmanar till protester vid biografer där filmen visas. Rörelsens ledare Sandro Bregadze kallar i ett uttalande Levan Akins film ”And then we danced” för ”homosexuell propaganda”. 

Enligt Levan Akin har gruppen sagt att de ska stå utanför alla biografer och hindra folk från att se filmen. 

– Jag tycker det är jättetrist att människor som köpt biljetter ska behöva vara modiga och kanske bli trakasserade för att gå och se en film. Det här bevisar bara att man måste stå upp mot de mörka krafterna och att den här filmen är viktig, säger han till DN. 

Levan Akin Foto: Anette Nantell

Nu hoppas han att myndigheterna i Georgien ska sätta ned foten och visa att sådant här inte får ske i ett demokratiskt samhälle. 

– De kan inte hota biobesökare på det här sättet, man måste säga ifrån.

Han hoppas också att Sverige ska sätta press på Georgien att agera.

Levan Akin ser filmen som sitt ”statement” och tror att uppmärksamheten kring den kommer att hjälpa till att förändra saker till det bättre. 

– Jag har gjort den för att det är ett problem att inte få vara sig själv, att få leva och älska den man vill utan att det ska ses som ett hot och att man förtrycks.