Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Ghost in the shell”- regissör om whitewashing-anklagelser för att Scarlett Johansson spelar japansk cyborg: Vad är problemet?

Scarlett Johansson i ”Ghost in the shell”.
Scarlett Johansson i ”Ghost in the shell”. Foto: Jasin Boland

Att Scarlett Johansson spelar japansk cyborg i bioaktuella nyversionen av ”Ghost in the shell” är inget bekymmer för originalfilmens regissör.

I den nya versionen av ”Ghost in the shell”, tidigare en animeklassiker från 1995, spelar Scarlett Johansson huvudrollen.

Rollbesättningen har fått kritik eftersom Scarlett Johansson är ännu en i raden av vita skådespelare som spelar ickevita karaktärer, och eftersom det finns en särskild historia av att vita skådespelare parodierar asiater på film.

Kristofer Ahlström: Hollywood besatt av vittvättsprogrammet

Men regissören till originalfilmen från 1995, Mamoru Oshii, ser inga problem med skådespelerskan i rollen som den japanska cyborgmajoren Motoko Kusanagi.

– Vad skulle kunna vara problemet? Majoren är en cyborg och hennes fysiska form är helt och hållet påtagen. Namnet Motoko Kusanagi och hennes nuvarande kropp är varken hennes ursprungliga namn eller kropp, så det finns inget som pekar på att en asiatisk skådespelerska måste porträttera henne, säger Mamoru Oshii i en intervju med IGN.

Quiz: Vad kan du om whitewashing på vita duken?

Scarlett Johansson har själv uttalat sig om anklagelserna kring whitewashing och rasism.

– Jag skulle sannerligen inte försöka spela en karaktär av en annan etnicitet. Mångfald är viktigt i Hollywood, och jag skulle aldrig vilja känna att jag spelade en roll som kunde uppröra folk, sade hon nyligen till tidningen Marie Claire.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.