Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 07:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/gigantdiamant-byte-i-storkuppen-i-dresden/

Kultur

Jättediamant värd över 100 miljoner byte i storkuppen i Dresden

Tysk polis vid Grünes Gewölbe i Dresden. Foto: Robert Michael/AFP

Två mörka gestalter stormar in, beväpnade med yxor. Polisen har släppt övervakningsfilmen från juvelkuppen mot Grünes Gewölbe i Dresden.

Kuppen beskrivs som historiens kanske största i sitt slag.

I bytet finns en vit diamant på 49 karat, värd över 100 miljoner kronor.

TT Text

Ytterligare information om måndagens spektakulära kupp offentliggjordes på onsdagen, bland annat om stöldgodset.

Diamanten, kallad Dresdens Vita, var den främsta och mest dyrbara ädelstenen som stals vid den spektakulära kuppen. Stölden av stenen bekräftas av Dresdens museum, som på onsdagen offentliggjorde vissa av de objekt som stulits.

Värdet på bara diamanten beräknas till upp emot 12 miljoner dollar, omkring 115 miljoner kronor enligt diamanthandlaren Tobias Kormind på bolaget 77Diamonds, enligt AFP.

– En jackpot, säger Kormind om stöldgodset. Ytterligare diamanter och andra ädelstenar stals vid inbrottet, men ingen slår den vita stenen i värde. Den slipades i början av 1700-talet och köptes av Sachsens härskare August den starke 1728. Redan då var den dyr.

Läs mer: Spektakulär miljardkupp mot tyskt konstmuseum 

Dresdens Vita, var den främsta och mest dyrbara ädelstenen som stals vid den spektakulära kuppen. Foto: Juergen Karpinski/AFP

Även ett svärd, täckt med nio större och 770 mindre diamanter, stals.

Polis offentliggjorde på onsdagen övervakningsfilmer som visar delar av inbrottet. På filmen ser man hur den ene gärningsmannen slår med yxan mot en av glasvitrinerna. Trots att den första patrullen var på plats fem minuter efter det att larmet gått lyckades tjuvarna undkomma.

Museichefen Dirk Syndram säger till MDR Sachsen att tre av de tio föremål som man vet har stulits var de mest värdefulla i hela rummet. Men Marion Ackermann, chef för förbundslandet Sachsens konstsamlingar, säger att det hade kunnat vara värre.

– Det finns fler föremål kvar än vi trott. Det var som tur mörkt, vilket innebar att många av verken förbisågs, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Läs mer: Här krossar juveltjuvarna glaset under miljardkuppen i Dresden

Det var tidigt på måndagsmorgonen som tjuvarna tog sig in på museet och stal diamant- och briljantsmycken från 1700-talet. Tjuvarna ska enligt uppgift från polisen tagit sig in genom ett gallerförsett fönster och gått raka vägen till rummet med juvelerna.

De stulna föremålen anses ovärderliga, då de är helt unika och därför kan bli svåra att sälja vidare. Experter som ändå försökt sätta ett värde på det försvunna har angett belopp på motsvarande upp till tio miljarder kronor. Men den summan får tas med en stor nypa salt, eftersom det alltså ännu är oklart exakt vad som tagits.

Grünes Gewölbe är ett av Europas äldsta museer. Kurfursten August den starke öppnade det för allmänheten 1723. Museet anses ha en av Europas främsta samlingar av skattkammarobjekt, de flesta tillverkade under en period från 1500-talets mitt till 1735.