Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/gigantiskt-konstverk-utmanar-murbygge/

KULTUR

Gigantiskt konstverk utmanar murbygge

En pojke som nyfiket blickar över gränsen mellan Mexiko och USA drar till sig en strid ström av besökare. Det gigantiska fotokonstverket vill väcka debatt om migration, i spåren av planerna på en heltäckande mur mellan länderna.
En pojke som nyfiket blickar över gränsen mellan Mexiko och USA drar till sig en strid ström av besökare. Det gigantiska fotokonstverket vill väcka debatt om migration, i spåren av planerna på en heltäckande mur mellan länderna. Foto: Gregory Bull/AP

En pojke som nyfiket blickar över gränsen mellan Mexiko och USA drar till sig en strid ström av besökare.

Det gigantiska fotokonstverket vill väcka debatt om migration, i spåren av planerna på en heltäckande mur mellan länderna.

TT Text

– Det är större än livet. Det väcker uppmärksamhet kring frågan på ett positivt sätt, säger Elmond Davates från Carslbad i Kalifornien.

Han är en av många amerikaner som denna helg kört ut till den lilla gränsorten Tecate för att betrakta det uppmärksammade verket. Intresserade samlades även på den mexikanska sidan, och människor kunde ses vinka till varandra genom stålbarriärens glipor.

– Det är vackert, säger 18-åriga mexikanskan Salma Montoya.

Det är den franske konstnären med pseudonymen "JR" som rest det nästan 20 meter höga porträttet av pojken, som bor i trakten. Idén fick han i dröm, berättade han när verket presenterades i veckan.

– När jag vaknade undrade jag: Vad tänkte han på? Vi känner till innebörden, vad den representerar, hur den delar upp, men ett barn – jag hade inte svaret.

Verket avtäcktes samma vecka som USA:s president Donald Trump beslutade att upphäva amnestin för de ungdomar som invandrat illegalt till landet som barn. Samtidigt fortsätter planeringen av Trumps utlovade mur längs hela gränsen mot Mexiko.

Pojken i konstverket bor i gränstrakten. Porträttet står uppställt på den mexikanska sidan av gränsen.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt