Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/gitte-orskou-barn-har-en-sjalvklar-plats-pa-moderna-museet/

Kulturdebatt

Gitte Ørskou: Barn har en självklar plats på Moderna museet

Gitte Ørskou, överintendent och chef på Moderna museet.
Gitte Ørskou, överintendent och chef på Moderna museet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att möta konst som ung kan förändra ens syn på världen. Kulturupplevelser för barn är faktiskt en mänsklig rättighet. Moderna museets chef Gitte Ørskou svarar författaren Agnes Lidbeck som tröttnat på barns stojande på museer. 

Agnes Lidbeck skriver i DN Kultur (5/2) att bildkonsten ”är värd att ta på allvar” och vill därför märkligt nog barnförbjuda museer. På ett konstmuseum stannar man så länge man har lust, rör sig fritt och kan diskutera det som betraktas. Besökare kan välja hur de vill uppleva konsten, enskilt eller i grupp, med eller utan förmedlande verktyg. I lugn och ro med tid för kontemplation är ett sätt, det kan även barnen tycka. Därför tar vi på Moderna museet också emot många förskolegrupper på morgonen, utanför ordinarie öppettider. 

Kulturupplevelser är en mänsklig rättighet. Det är fastslaget i FN:s barnkonvention, som från och med 2020 är svensk lag. Konventionsstaterna erkänner barns rätt till vila och fritid, till lek och rekreation, och till att delta i det kulturella och konstnärliga livet. Att möta konst som ung kan förändra ens syn på världen. Konst kan hjälpa människor i alla åldrar att formulera tankar och känslor, lära känna historien och sig själv. 

Foto: Julia Peirone

Klassutflykten till ett museum kan vara den enda konstupplevelse ett barn får – alla har inte tillgång till kultur i sin vardagsmiljö. I ett skolsystem där humanistiska ämnen decimeras behövs konstmuseer med en seriös verksamhet, där barn kan möta andra värden än de direkt samhällsnyttiga, få använda sin kreativitet och förmåga till abstrakt tänkande.

Moderna museet har värderat barn som museibesökare ända sedan 1960-talet, liksom även Museum of Modern Art i New York, som tidigt hade en skapande verkstad för barn. Idén anknyter till ett svenskt arv från Ellen Key och Astrid Lindgren (DN Kultur 19/1, ”Ingen Greta utan Pippi och Bamse”), en syn på barn som kompetenta och värda vuxnas respekt. Våra konstpedagoger låter barngrupperna analysera verken på en lämplig nivå. 

Faktum är att vuxna är intresserade av att ingå i detta samtal. Många av museets pedagoger är själva konstnärer och vittnar om att barns frågor inte sällan är de mest relevanta, de som leder till att konsten öppnar sig. Att bjuda in barn handlar om att arbeta med demokratiska värden, inte om förväntan på intäkter. Visst blir de i bästa fall framtida publik, men barn är besökare i sin egen rätt.

10 procent av alla besökare till Moderna museet i Stockholm är under 19 år och de flesta av dem kommer med sin lärare, ser på konsten med en av våra konstpedagoger eller tillsammans med föräldrar eller vårdnadshavare. Barn kan förvisso bli kladdiga, men enligt vår erfarenhet är det oftast vuxna som tar på eller skadar konstföremålen. Barn brukar ha koll på att ”se men inte röra”, en lärdom förhoppningsvis erövrad vid ett museibesök. Jobba med händerna – kanske också låta och gnissla – får de däremot göra i barn- och ungdomsverkstäderna, ett processinriktat, taktilt och fritt skapande som blir mer och mer unikt i en digital värld.

Barn föds med 100 språk men berövas 99, sa Reggio Emilia-pedagogen Loris Malaguzzi. Och ja, barn har möjlighet och förmåga, begreppsapparat och referensrikedom och faktiskt också koncentration, ifall vuxna tar dem på allvar. Vårt uppdrag är att visa och förmedla kunskap om modern och samtida konst till alla som kan komma till museet, men också att erbjuda en plats för tankens frihet och känslans resonans. 

Läs mer:

Barn låter, gnisslar och är ett hinder på museer 

Befängt att göra konstmuseerna till rum för vuxna