Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/gladje-albert-bonniers-forlag/

Kultur

Glädje på Albert Bonniers förlag – värvade Olga Tokarczuk i somras

02:17. Förläggaren Daniel Sandström: Olga Tokarczuk är Europas ledande litterära författare.

Glädjen över att kunna stoltsera med två Nobelvinnare är stor på Albert Bonniers förlag. Värvningen av Olga Tokarczuk gjordes bara några månader innan priset tillkännagavs. 

Besöken avlöser varandra bakom porten på Sveavägen i Stockholm. Stämningen är på topp. Albert Bonniers förlag har lyckats få två Nobelprisvinnare på en och samma dag. Den litterära chefen och förläggaren Daniel Sandström är omtumlad när han tar emot i ett av de stora rummen.

– Två pristagare på samma dag. Ett år efter att det inte fanns något pris alls. Det är närmast chockartat, säger han.

Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur för 2018 och 2019 års pris tilldelas Peter Handke. Båda är alltså knutna till Bonniers. 

Enligt Daniel Sandström värvades Olga Tokarczuk till förlaget i somras och han förnekar att det fanns någon indikation om att det var en kommande Nobelpristagare man knöt till sig.

– Nej, nej, säger han. 

– Men att det skulle bli aktuellt förr eller senare tycker jag inte är så konstigt. Vi har en massa författare som är med, eller vad vi tror är med, på en sådan lista. Det handlar om att man är en del av den internationella litteraturen och arbetar långsiktigt så mycket det går. 

Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag. Foto: Lars Lindqvist

Processen med att knyta till sig Olga Tokarczuk har pågått i takt med att hennes författarskap har vuxit och att hon har bytt förlag i Europa och i Norden.

– Till slut fick vi frågan om vi ville vara med och det ville vi, säger Daniel Sandström. 

– Olga Tokarczuk är, skulle jag säga, Europas ledande litterära författare. Vi har känt att hennes författarskap har vuxit internationellt på ett sätt som är fantastiskt. Hon har haft en stigande kurva, så det var inte så svårt att vilja vara med och sprida det författarskapet till en större läsekrets.


Nu kommer Bonnier och Tokarczuks tidigare förlag, Ariel, att ge ut två volymer tillsammans. Daniel Sandström är ödmjuk och menar att han inte vill ta åt sig äran.

– Vi är sena på resan, och bara glada att vi kan vara med på den, säger han.

Den andra Nobelpristagaren Peter Handke har funnits med bland Bonniers författare en längre tid. Daniel Sandström tycker att det är ett modigt val av Akademien.

– Han är väl den stora överraskningen, eftersom han räknats bort från priset på grund av sin kontroversiella natur. Det är härligt att folk kommer läsa hans böcker. Det är centralt författarskap inom den europeiska litteraturen. 

Albert Bonniers förlag i Stockholm. Foto: Lars Lindqvist

Han tror att flera av Peter Handkes böcker kommer att hitta till en stor läsekrets, framför allt den han skrev om sin mor, ”Berättelse om ett liv”.

– Det är en sorts nyckel till att förstå efterkrigstidens Tyskland, med skulden och arvet. Dessutom är den ett slags föregångare till Knausgård och autofiktionen som är otroligt drabbande. Ingen Handke, ingen Knausgård, kan man säga, enligt Daniel Sandström.

Om man vill köpa författarnas böcker, hur är det med utbudet?

– Det är en bra fråga. Låt mig återkomma i morgon! säger förläggaren och skrattar.


– Olga Tokarczuk går till tryck i nästa vecka, så det är på väg. Hennes böcker kan finnas i handeln om tre veckor. Det var ett tag sedan Handke var utgiven på svenska, så det arbetar vi på.

En flaska alkoholfritt bubbel vittnar om vinsten i en av förlagets korridorer. Bredvid står ett tiotal glas. Men något firande har förläggaren ännu inte hunnit tänka på.

– Vi arbetar med att få fram böckerna och att få allting att fungera. Jag är mest glad att det finns ett pris i år igen, det var hemskt förra året. Så det här är en glädjens dag, säger Daniel Sandström.