Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/golden-globe-nominering-till-svenska-ludwig-goransson/

Kultur

Golden Globe-nominering till svenske Ludwig Göransson

Bild 1 av 4 Foto: Carl Bredberg
Bild 2 av 4 Foto: Supplied by LMK / IBL Bildbyrå
Bild 3 av 4 Foto: Supplied by LMK / IBL Bildbyrå
Bild 4 av 4 Foto: Supplied by LMK / IBL Bildbyrå

Svenska musikproducenten Ludwig Göransson är nominerad till en Golden Globe för musiken till ”Black Panther”. Och Glenn Close nomineras för huvudrollen i Björn Runges film ”The wife”.

Hanna Fahl
Rätta artikel

Ludwig Göransson är en av Sveriges mest framgångsrika musikproducenter – men trots det lite av en doldis. Han har bland annat skrivit musik till Donald Glovers projekt Childish Gambino – som superhitten ”This is America” – och Grammynominerats flera gånger. Nu är han också Golden Globe-nominerad för musiken till storfilmen ”Black Panther”.

Läs mer: Svensken som ligger bakom Childish Gambinos monsterhit 

En annan nominering med svenskkoppling går till Glenn Close, som spelar huvudrollen i svenska Björn Runges film ”The wife”. Runge säger till TT att han är mycket glad över Glenn Close nominering, och hyllar henne som skådespelare:

– Hon har en sådan erfarenhet och har varit med väldigt länge, samtidigt är hon väldigt generös. Vi hade en inspelning som var oerhört fokuserad och konstruktiv, säger han till TT.

Filmrecension: ”The wife” gestaltar ett könskrig i Nobelprisets skugga 

Ingen svensk film lyckades ta sig in bland nomineringarna till bästa icke-engelskspråkiga film.

Flest nomineringar – sex stycken – gick till filmen ”Vice” om Dick Cheneys tid som vicepresident i USA. Fem nomineringar fick ”The favourite”, ”Green book” och ”A star is born”.

Golden Globe-galan är en av de stora amerikanska filmprisgalorna och prisutdelningen äger rum den 6 januari 2019 med Sandra Oh och Andy Samberg som programledare.