Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Goliat”-regissör anmäld för förtal: ”Har inget med honom att göra”

Peter Grönlund
Peter Grönlund Foto: TriArt

Filmregissören Peter Grönlund, aktuell med filmen ”Goliat”, har blivit polisanmäld för förtal. En rollfigur, som utpekas som ohederlig, bär ett ovanligt efternamn som enligt målsägande tagits av hens släkting. 

I gangsterdramat ”Goliat” skildras en familj som lever i samhällets utkant, en mamma som snart är utförsäkrad och en pappa som strax ska hämtas till ännu en fängelsevolta. Nu anmäls regissören till filmen, Peter Grönlund, som slog igenom med filmen ”Tjuvheder”, till polisen för förtal. Rollfigurerna i filmen bär ett efternamn som enligt målsägande är mycket ovanligt. Enligt polisanmälan ska Peter Grönlund fått idén till efternamnet efter att ha träffat en släkting till anmälaren.

Läs recension av ”Goliat”  

Peter Grönlund bekräftar i ett sms till DN att han fått idén till namnet från en verklig person: 

”Det stämmer att jag för ca 10 år sedan träffade en person, som nu har gått bort sedan många år, och som tydligen bar samma efternamn som anmälaren. När jag skrev manuset till Goliat kom jag att tänka på detta efternamn och beslöt mig för att använda det. För att jag tyckte det var ett fint klingande namn och för att jag gillade den där personen. Men berättelsen har ingenting med vare sig honom, hans släkt eller någon annan verklig person att göra. Det är en fiktig berättelse om fiktiva människor", skriver Grönlund. Filmproduktionsbolagets jurist hanterar nu frågan.

Läs mer: Peter Grönlund: ”Jag funderade mycket på de människor som blev kvar” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.