Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Göran Malmqvist: ”Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare”

Svenska Akademiens lokaler i Börshuset.
Svenska Akademiens lokaler i Börshuset. Foto: Magnus Hallgren

Svenska Akademien kan stoppa utdelningen av Nobelpris i litteratur i år, uppger källor för Kulturnytt i P1. Men Akademiens nuvarande direktör Göran Malmqvist säger till DN att priset ska delas ut. ”Jag är inte det minsta orolig”, säger han. 

Anders Olsson, som tillfälligt innehar posten som ständig sekreterare, säger till Kulturnytt att diskussioner om Nobelpriset pågår, utan att gå närmare in på vad diskussionerna handlar om.

– Vi är mitt inne i diskussioner. Det kommer klarhet på den punkten inom kort, säger Anders Olsson.

Ledamoten Peter Englund, som nyligen lämnade arbetet i Akademien, säger till Kulturnytt: ”Med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske bäst att skjuta upp utdelningen ett år. Det är allt jag vill säga just nu.”

Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin bekräftar för SVT att det pågår en diskussion om huruvida ett Nobelpris i litteratur ska delas ut eller ej.

I fredags skrev Heldin till DN att Svenska Akademien befinner sig i en djup förtroendekris: ”Förändringsarbetet måste ägnas mycket tid och kraft. Vi behöver ha en fortsatt dialog med Svenska Akademien om huruvida de med trovärdighet ska kunna genomföra prisarbetet.”

I tisdagens intervju med P1 uttryckte ledamoten Horace Engdahl förhoppning – snarare än förvissning – om att kunna dela ut Nobelpriset: ”Det hoppas vi verkligen, vi arbetar vidare under förutsättningen att allt ska gå till som normalt”, sade Engdahl.

Göran Malmqvist.
Göran Malmqvist. Foto: Paul Hansen

Akademiledamoten Göran Malmqvist uppgav förra veckan för DN att arbetet med Nobelpriset fortlöpte enligt plan, och att en första lista på 20 möjliga pristagare redan har lagts fram av Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén.

På onsdagen tillbakavisar Göran Malmqvist bestämt uppgifterna om att Nobelpriset i litteratur kan stoppas.

– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen. Vi har gått igenom den mellanlånga listan på tjugo författare, i slutet på maj under det sista sammanträdet kommer vi att få den slutliga listan på fem författare, försäkrar han.

– De fem författarna har vi hela sommaren att läsa in oss på – och vi läser snabbt. Det finns de bland oss som läser sju hundra böcker om året, de som läser en bok om dagen och de som läser en bok på två dagar, men vi läser fort. Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare på sommaren. Det vore ju förfärligt om vi inte kunde får fram en Nobelpristagare.

Ni är inte i tidsnöd alltså?

– Vi ligger inte efter på något sätt, vi ligger helt i fas. Det skulle i så fall vara om både Per Wästberg och Horace Engdahl skulle dö bort eller bli sjuka och inte skulle klara sitt jobb, då skulle vi ligga illa till. Men de är båda friska och krya och kommer klara det här.

Så du är inte det minsta orolig för att ni inte kan dela ut priset i år?

– Inte det minsta.

Kommer denna fråga att tas upp under torsdagens möte?

–  Det står inte på föredragningslistan, men jag är ordförande under det mötet och kommer att ta upp det. Som jag ser det finns det inte den minsta anledningen att vara nervös för detta. Det kommer att gå.

Akademiledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till DN att man inte har diskuterat frågan. 

– Horace sa i radio i går att priset ska delas ut som vanligt. Sanningen är att vi inte diskuterat det. Det gör vi kanske i morgon. Hittills är det bara personliga åsikter som uttrycks, även av Horace. Och ju mer det spekuleras, desto sämre tycker jag, skriver Kristina Lugn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.