Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Göteborg slutar med italienskan

Undervisningen i italienska läggs ned vid Göteborgs universitet. Framtiden för ryska, latin och fornkyrkoslaviska ska nu snabbutredas.

Fakultetsledningen fattade beslutet på onsdagsförmiddagen. All undervisning i italienska ställs in från och med 2013.

Vid den italienska institutionen studerar i dag ett hundratal elever under ledning av fyra lärare.

De ansvariga för undervisningen i ryska, latin och fornkyrkoslaviska har samtidigt fått i uppdrag att presentera en handlingsplan till den 31 december i år med fokus på ekonomi och kvalitet.

Tidigare har holländska, hebreiska, polska, bulgariska och tjeckiska försvunnit från universitetet.

– Avgörande för beslutet, som det var stor enighet om, är att italienskan har ett sjunkande elev­antal och väldigt få av dessa studenter går vidare till högre nivåer. Det finns inte heller någon docent eller professor inom ämnet, säger fakultetens dekanus Margareta Hallberg, professor i vetenskapsteori.

Finns det inga möjligheter att stärka dessa ämnen i stället för att avveckla?

– I fakultetsledningen ska vi klara att utföra det uppdrag vi får: Att ge utbildning och forskning av hög kvalitet och hålla budgeten, det är våra ramar. Nästa år får vi färre studentplatser från Göteborgs universitet till vår fakultet, men en något högre studentpeng. Det betyder att vi måste fatta beslut om varifrån dessa platser ska tas, ska de tas från våra starka ämnen riskerar de att försvagas. Utifrån våra utredningar har vi kommit fram till att problemen är störst i dessa fyra språk­ämnen, säger Hallberg som beskriver likartade problem för språk­ämnena i Danmark och Norge.

Hur ser du på denna utveckling?

– Det är förfärligt sorgligt att det ser ut på det här sättet och det är väldigt svårt att se hur den här utvecklingen ska kunna vändas. Pengar är en del i det, men jag tror också att vi i Sverige måste koncentrera språkundervisningen till vissa universitet där man kan bygga upp starka miljöer med fler anställda. I dag blir alla miljöer små. Men för detta krävs det beslut på högre nivå, det är här rektorerna och utbildningsminister Jan Björklund kommer in, säger dekanus Margareta Hallberg.

DN har utan framgång sökt Jan Björklund för en kommentar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.