Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/goteborgs-nya-humortrio-ser-det-vackra-pa-flashbacks-forum/

Kultur

Göteborgs nya humortrio ser det vackra på Flashbacks forum

Emma Knyckare läser vykortet från en poddlyssnare högt för Ina Lundström och ”Scroll-Mia”. Sedan trion avslöjat Red Lion i Majorna i Göteborg som sitt stammisställe skickar lyssnare post till puben.
Emma Knyckare läser vykortet från en poddlyssnare högt för Ina Lundström och ”Scroll-Mia”. Sedan trion avslöjat Red Lion i Majorna i Göteborg som sitt stammisställe skickar lyssnare post till puben. Foto: Jonas Lindstedt

En ung kille är olyckligt kär i sin handläggare på Arbetsförmedlingen. En annan vill bevisa att hunden Gibson, som påstås vara världens största, är en bluff.

Få ämnen är för smala för internetforumet Flashback. I podden Flashback Forever behandlas de med kärlek, respekt och humor. 

– Ni har fått post!

Bartendern på Red Lion, puben på Mariaplan i Göteborg som blivit välbekant för poddlyssnarna, plockar fram ett vykort och ett kuvert i miniformat. Emma Knyckare läser högt:

– ”Jag tycker att ni ska titta närmare på tråden 'Ditt sjukaste/roligaste sexäventyr'.” Men där har jag redan varit inne och kikat!

I podden Flashback Forever kommenterar hon, Ina Lundström och vännen ”Scroll-Mia” väl valda inlägg på Flashback Forum. Internetforumet, grundat 1995, har gjort sig känt för skvaller om såväl kändisar som mordoffer, men också fått Sveriges Radios journalistpris ”Årets medieorm”, för avslöjandet av den kände naturfotografen Terje Hellesøs förfalskningar av bilder på lodjur. 

Mellan ytterligheterna ryms trådar om hur det känns att sitta ensam på midsommar, varningar för Ica Basics toapapper och tips på hur man sätter dit en oärlig mäklare.  

Studion på Slottsskogsgatan i Göteborg är poddens hem. Ina Lundström klipper och producerar avsnitten.
Studion på Slottsskogsgatan i Göteborg är poddens hem. Ina Lundström klipper och producerar avsnitten. Foto: Jonas Lindstedt

Programmeraren Mia, för lyssnarna känd som ”Scroll-Mia”, har varit en flitig besökare på forumet sedan starten. Som nybliven poddkändis väljer hon att utelämna sitt efternamn. Anonymiteten är helig även på Flashback, där den som avslöjar en annan användares identitet riskerar att stängas av. Det är anledningen till att ämnen som inte har en självklar plats någon annanstans får utrymme här, säger Mia. 

– Som ensamhet. Visst berättar man om det, men då är det ofta en tredje part, en journalist, som intervjuar någon om hur det är. På Flashback skriver människor som är anonyma och inte har något att förlora. Man får som reportage inifrån människors liv. 

Komikern, journalisten och redaktören Ina Lundström håller med. Oavsett vilken typ av inlägg människor gör på sociala medier som Facebook och Instagram blir de automatiskt en del av ett personligt varumärkesbyggande, säger hon. 

– Flashback är tusen gånger mer personligt.

Även Emma Knyckare, komiker och programledare på Sveriges Radio, har hittat kärleken i trådarna. När hon för två år sedan väckte många nättrolls vrede genom att ta initiativ till den mansfria festivalen Statement hade hon en annan inställning till forumet. 

– Jag brukade säga att Flashback var internets motsvarighet till min röv. Nu kan jag verkligen känna att jag lär mig så sjukt mycket. I andra kretsar tycker folk lika, här kan man gå in och läsa om folk som har helt andra åsikter, säger hon.

Podden, och inte minst dess mest anonyma medlem ”Scroll-Mia”, har fått stor uppmärksamhet på sociala medier. – Hade jag vetat hur många som skulle lyssna hade jag nog inte ställt upp, säger Mia.
Podden, och inte minst dess mest anonyma medlem ”Scroll-Mia”, har fått stor uppmärksamhet på sociala medier. – Hade jag vetat hur många som skulle lyssna hade jag nog inte ställt upp, säger Mia. Foto: Jonas Lindstedt

Allt tas på allvar i podden. Som när användaren ”Bonerbatman” undrar om växten han köpt får honom att uppfattas som bögig, eller när ”Dannebrogen” sörjer att det inte finns någon tydlig klädkod för svenska nationalister. 

– Man måste utgå från att man vill försöka förstå de man pratar om. Det vore ju sjukt om vi gick in och bara: ”titta här vilken förkastlig människa!” säger Ina Lundström.

Humorn och ironin är tydlig för lyssnarna, kanske för att poddmakarna känner varandra väl och kan fylla i varandras meningar och tankegångar.

– Det blir lite som att sitta runt ett bord med sina vänner, där folk är med på vad de andra tycker, säger Mia. 

Vi hoppar över frågan om huruvida man kan skämta om allt. Men det finns delar av forumet som trion väljer bort. 

– Det är klart att det vore bättre för världen om vissa av trådarna inte fanns. Men det är nog bara en extrem boomer som skulle säga att allt på exempelvis Facebook är dåligt, säger Ina Lundström. 

Emma Knyckare, Mia och Ina Lundström korsar Mariaplan på väg från studion till stammispuben Red Lion i Majorna i Göteborg.
Emma Knyckare, Mia och Ina Lundström korsar Mariaplan på väg från studion till stammispuben Red Lion i Majorna i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

För en lyssnare i Göteborg, som vant sig vid att referenser till Malmöstadsdelar och Stockholmskrogar flyger över huvudet, är Flashback Forevers göteborgska landmärken välkomna inslag i podden. Att det är glesare mellan poddarna i Göteborg än i de två andra städerna tror Ina Lundström beror på att det finns få mediejobb i staden. Emma Knyckare är van vid att få erbjudanden om jobb från personer som förutsätter att hon är i Stockholm.

– När jag säger att jag bor i Göteborg undrar de vad jag har gjort för att förtjäna det.

I huvudstaden är man plötsligt väldigt göteborgsk, enligt Ina Lundström. Eller, som Umeåfödda Mia, norrländsk. 

– Det är lite så: ”Dansa för mig!”, säger hon. 

Flashback Forever sponsras inte av något företag och har inget produktionsbolag i ryggen. Den som lyssnar kan välja att bli en så kallad ”patron”, och sponsra podden med en valfri summa per avsnitt. 

– Jag tycker att det är kul att vi är tre morsor i Majorna som gör allt själva. Att podden är baserad här för att vi inte rör på oss så mycket, säger Emma Knyckare. 

Ett poddavsnitt har ungefär 70.000 lyssningar, enligt Ina Lundström. Drygt 1.400 personer sponsrar varje avsnitt med en valfri summa. När den här texten skrivs ligger Flashback Forever på plats nummer nio av de mest populära poddarna på iTunes, som enda podcast utan företagssponsorer, produktionsbolag eller samarbete med Sveriges Radio. 

– Det är jag fan stolt över, säger Ina Lundström.

Vad händer då när innehållet på Flashback Forum börjar sina? frågar sig Aftonbladets Sandra Wejbro i en av de få recensioner som skrivits om podcasten. Det kommer inte att hända, lovar Ina Lundström.

– Det är som att säga att internet skulle ta slut, eller att DN skulle göra det. 

Här hittar du fler texter om vad som händer i Göteborg och Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt