Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Gratis på Fotografiska mot främlingsfientlighet

Fotografiska inför fritt inträde fram till nyvalet – för dem som är redo att lära känna en nyanländ svensk.

– Vi på Fotografiska har följt hur de främlingsfientliga vindarna blåser just nu och känner att vi måste agera. Som den konstnärliga institution vi är kan vi erbjuda besökarna en möjlighet att förstå sin situation och sin samtid. Det är en naturlig plats för möte och reflexion, säger Fotografiskas vd Anna Berggren.

Det fria inträdet gäller alla som deltar i Röda Korsets verksamhet Kompis Sverige där relationer skapas mellan etablerade och nya svenskar.

Kompis Sverige är en verksamhet där vem som helst kan anmäla sitt intresse för att träffa och lära känna en nyanländ svensk. Den som är intresserad att vara med anmäler sig till Röda korset, intervjuas och matchas sedan med en person som nyss kommit till Sverige. Förhoppningen är sedan att personernas möten ska leda vidare till en varaktig relation. Sedan starten 2013 har man matchat cirka 500 nya och etablerade svenskar till kompispar.

– I vanliga fall sker de här mötena i Röda Korsets lokaler. Nu kan de också ske på Fotografiska. Bakom främlingsfientligheten ligger i hög grad okunskap, vår verksamhet är en bra grund för att skapa en dialog.

Har du själv prövat att träffa någon genom Kompis Sverige?

– Jag har inte gjort det tidigare, men jag har anmält mig nu, säger Anna Berggren, som är öppen för att samarbetet eventuellt fortsätter efter nyvalet också.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.