Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/greta-thunberg-i-the-daily-show-i-sverige-ar-klimatforandringarna-ett-faktum/

Kultur

Greta Thunberg i ”The Daily Show”: I Sverige är klimatförändringarna ett faktum

Greta Thunberg tidigare under USA-resan när hon demonstrerade utanför FN. Foto: Richard Drew/AP

Klimataktivisten Greta Thunberg fortsätter sin turné i USA. Under onsdagsnatten gästade 16-åringen det populära tv-programmet ”The Daily Show”.

– Här känns det som att den globala uppvärmningen diskuteras som något att tro eller inte tro på, medan där jag kommer från är det snarare ett faktum, säger hon.

Det var den 28 augusti som Greta Thunberg nådde USA:s östkust efter en uppmärksammad 15 dagar lång seglats över Atlanten.

– Jag är en av väldigt få människor i världen som faktiskt kan göra en sådan resa. Så jag tänkte ”varför inte?”, säger Greta Thunberg i ”The Daily Show”. 

Läs mer: Greta Thunberg korsar Atlanten med båt

Programvärden Trevor Noah berättar att han inspireras av Thunbergs beslutsamhet och påpekar att hon inte bara påverkar andra unga, utan även äldre generationer. Just flygresor har blivit en sak som allt fler ifrågasätter när larmrapport efter larmrapport varnar för hur människans beteende orsakar förödande temperaturhöjningar.

– Jag tror att yngre generationer bryr sig mer om klimatfrågan eftersom vi uppfattar den mer som ett direkt hot, medan äldre snarare tänker ”jag kommer ändå inte att leva då, så skit samma”. Men vi vet att de här konsekvenserna kommer att drabba oss under vår livstid och de händer redan nu, säger Greta Thunberg.

Hon menar att kunskaperna och medvetenheten om klimatförändringarna inte är så stora som de borde vara bland allmänheten. Så motiverar hon sin fortsatta ansträngning för att väcka opinion i frågan, i synnerhet för att tydliggöra hur akut läget är.

– Uppemot 200 arter dör varje dag. Människor vet inte att vi har 67 procents chans att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader. Den 1 januari 2018 hade vi 420 gigaton koldioxid att släppa ut för att hålla oss inom ramen och redan är vi nere på 360 gigaton, så om vi fortsätter i den här takten har vi mindre än 8,5 år på oss innan den budgeten spricker, säger Greta Thunberg med hänvisning till FN:s klimatpanel.

https://twitter.com/TheDailyShow/status/1171947962089582592