Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/greta-thunberg-skapar-dokumentarserie-for-brittiska-bbc/

Kultur

Greta Thunberg skapar dokumentärserie för brittiska BBC

Greta Thunberg i indianreservatet Standing Rock.
Greta Thunberg i indianreservatet Standing Rock. Foto: Roger Turesson

Den kommande dokumentären för BBC ska skildra Thunbergs världsomfattande klimatkampanj. Serien kommer vidare belysa hur det är att bli en ”global ikon”.

BBC uppger att serien har fokus på både Greta Thunbergs praktiska miljöarbete och hennes ”resa till vuxen ålder”. Den följer bland annat henne när hon träffar forskare, politiker och företagare för att tala om de stigande globala temperaturerna.

Robert Liddell, BBC:s verkställande producent för serien, beskriver hur de pågående klimatförändringarna förmodligen är ”den viktigaste frågan i våra liv”.

– Att skapa en serie som undersöker fakta och vetenskap bakom detta komplexa ämne med Greta är ett extraordinärt privilegium. Att få insyn i hur det är att vara en global ikon och ett av de mest kända ansiktena på planeten. 

Efter att med början 2018 ha organiserat en världsomfattande skolstrejk mot klimatkrisen har Greta Thunberg fått ett världsomfattande erkännande. Hon har bland annat framträtt i FN, nominerats till Nobels fredspris 2019 och 2020 och har utsetts till årets person som år 2019. 

Tillkännagivandet av BBC-serien följer efter nyheten att den amerikanska programföretaget Hulu gör en dokumentär om Thunberg med arbetstiteln ”Greta”.

Läs mer: 

Dramaten lyfter Greta Thunbergs budskap

Greta Thunberg blir vaxdocka i Tyskland